Roemer: kabinet bezuinigt economie kapot - GroenLinks: focus op werkloosheid

De oppositie is kritisch in reactie op de nieuwste CPB-voorspellingen.
De oppositie is kritisch in reactie op de nieuwste CPB-voorspellingen. Archieffoto ANP / Robin Utrecht

De cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) vanavond heeft gepubliceerd bewijzen volgens SP-leider Emile Roemer dat het kabinet de economie kapot bezuinigt, meldt persdienst Novum. Volgens D66-leider Alexander Pechtold betaalt Nederland een hoge prijs.

‘Vriend en vijand’ erkennen inmiddels dat het kabinet de crisis erger maakt, aldus Roemer. “De negatieve spiraal van bezuinigen en economische krimp wordt versterkt in plaats van doorbroken.” Roemer pleit voor minder bezuinigingen, lastenverlichting en gerichte investeringen om de economie aan te jagen.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik ageert ook tegen de ‘botte bezuinigingen’ van het kabinet.

“Het kabinet heeft de prioriteiten niet op orde. Rutte en Dijsselbloem focussen zich volledig op zes miljard bezuinigen. Ze zouden veel meer moeten doen aan de werkloosheid.”

Wilders: Nederland is kapotgemaakt

PVV-leider Geert Wilders vindt dat premier Rutte Nederland kapot heeft gemaakt, schrijft Novum. Wilders wijst op de snelle toename van de werkloosheid.

“Ik ben echt woedend. Rutte heeft Nederland kapotgemaakt. De gewone man is de klos en verliest zijn baan.”

Wilders ageert tegen het ‘vernietigende beleid’ van belastingverhogingen en ‘domme’ bezuinigingen. Verder pleit hij opnieuw voor bezuinigingen op Europa, ontwikkelingshulp en ‘linkse subsidies’, en voor het beperken van de immigratie.

Buma: donkere wolk van verdiepende crisis

CDA-leider Van Haersma Buma wil meer doen dan praten over 6 of 8 miljard. Volgens hem is een steviger antwoord nodig. “Het gaat om de vraag hoe we uit de crisis komen”, aldus Buma. “Hoe langer er wordt gewacht met maatregelen, hoe groter de dreiging van belastingverhogingen.”

Pechtold: Nederland betaalt hoge prijs

Nederland betaalt een hoge prijs voor het uitstellen en afzwakken van hervormingen door het kabinet, stelt D66-leider Alexander Pechtold in reactie op de nieuwste CPB-voorspellingen.

Pechtold wijst erop dat het CPB heeft becijferd dat de werkgelegenheid daalt als gevolg van het sociaal akkoord, waarmee de versobering van de WW deels is teruggedraaid.

“Het sociaal akkoord kost 23 duizend banen. Het sociaal akkoord is dus absoluut niet sociaal.”

Pechtold refereert verder aan de daling van de investeringen door bedrijven. Daardoor ligt de economie ‘op z’n gat’. “Rutte heeft zijn ogen gesloten voor de realiteit, daarmee zijn kostbare maanden verloren gegaan.”

CNV wil niet verder bezuinigen

Vakbond CNV roept de regering op af te zien van bezuinigingen, zoals afgesproken in het sociaal akkoord. Dat zegt CNV-voorzitter Jaap Smit vanavond tegen Novum. “Het gaat gewoon niet goed zo.”

Volgens Smit zijn de opeenvolgende bezuinigingsrondes slecht voor de economie.

“Ik stel nu al een tijdje de vraag of telkens weer bezuinigen het juiste medicijn is. In plaats van de bestaande maatregelen eerst hun werk te laten doen, kiest de regering ervoor om telkens nieuwe maatregelen te nemen.”