Protesten tegen bruuske sluiting van Griekse tv

Hoewel in de Griekse coalitie een crisissfeer is ontstaan en voor vandaag een nationale algemene staking is uitgeschreven, houdt premier Samaras vast aan zijn besluit de tv- en radiozenders van de publieke omroep ERT met onmiddellijke ingang te sluiten.

In een toespraak gisteravond tot ondernemers omschreef Samaras de ERT als „een symbool van verspilling en een gebrek aan transparantie”. Hij plaatste het decreet waarmee dinsdag de ERT op zwart werd gezet, in een breder kader van herstructurering. „Griekenland is een Jurassic Park geworden, het enige land ter wereld waar dinosaurussen met verouderde ideologische obsessies hebben overleefd.”

Er is veel verzet tegen de bruuske manier waarop het kabinet zijn besluit heeft doorgezet. Vandaag werd door Griekse vakbonden een algemene staking gehouden. In de particuliere sector, waar veel kritiek bestaat op de privileges van werknemers in de publieke sector, was de deelname vanochtend beperkt. Volgens de bonden zijn ERT-werknemers de afgelopen jaren 45 procent op hun salaris gekort.

Het kabinetsdecreet is alleen ondertekend door ministers van Samaras’ conservatieve Nieuwe Democratie. Zijn coalitiepartners, de socialistische Pasok en Democratisch Links, zijn woedend. Er was vorige maand al een stevige aanvaring over de anti-racismewet, die Samaras wil afzwakken. Leden van de twee kleinere coalitiepartijen spraken over een ‘crisis’. Hun partijleiders zeiden dat ze alleen willen praten over hervorming van de ERT als die ondertussen kan blijven uitzenden.

Samaras wees die suggestie af. Het kabinet presenteerde gisteren een plan voor een nieuwe staatsomroep onder een andere naam. Die zou ruim 1.000 werknemers moeten hebben in plaats van de ruim 2.600 nu, en de schatkist 100 miljoen euro moeten kosten in plaats van de huidige 300 miljoen euro.

Intussen bleven werknemers van ERT gisteren en vanmorgen nooduitzendingen vertonen via internet en digitale frequenties.

Volgens Ingrid Deltenre, algemeen directeur van de European Broadcasting Union (EBU), is het besluit de stekker uit de ERT te trekken „anti-democratisch en onprofessioneel”. Zij heeft meteen een protestbrief naar Samaras geschreven.