Opzwepende Britpop

popMiles Kane – Don’t Forget Who You Are****

Miles Kane, Liverpools troonpretendent van de Britpop, heeft geen last van het tweede-albumsyndroom. Zijn solodebuut uit 2011 profiteerde van de ervaring die hij eerder opdeed met The Rascals en The Last Shadow Puppets, het sixties-georiënteerde duoproject met Alex Turner van Arctic Monkeys. Op zijn tweede soloplaat Don’t Forget Who You Are overtreft hij zichzelf met muziek die swingt van daadkracht. Producer Ian Broudie geeft hem een volle sound die niet alleen de melodieuze rijkdom van The Beatles in herinnering roept, maar ook hoe Electric Light Orchestra dat geluid als uitgangspunt nam voor opzwepende ritmes en beter gevulde arrangementen. Miles Kanes Lennoneske stem staat centraal in muziek die schaamteloos gebruikmaakt van lalala-koortjes en andere middelen om aanstekelijk te zijn. Kane floreert bij samenwerking met andere songschrijvers, in het staccato Better than that (met Andy Partridge) en het opgewonden You’re gonna get it (met Paul Weller). Zijn uitbundige popmuziek heeft een wervingskracht die sinds de meest rockende hits van Oasis niet meer gehoord werd.

Miles Kane en band spelen 15 juni op Pinkpop, Landgraaf.