Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Ondertussen in Zwitserland

Snowboarder Sebastien Jam jumps above a roadman during a photo shooting on June 12, 2013 on the road of the Grand-Saint-Bernard pass. The road maintenance the canton of Valais is taking off the last snow on the 2473 meters high mountain pass after exceptional snowfalls in recent months. Connecting Switzerland and Italy, the Grand-Saint-Bernard pass is due to reopen for the summer season with two week delay on June 14, 2013 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Snowboarder Sebastien Jam jumps above a roadman during a photo shooting on June 12, 2013 on the road of the Grand-Saint-Bernard pass. The road maintenance the canton of Valais is taking off the last snow on the 2473 meters high mountain pass after exceptional snowfalls in recent months. Connecting Switzerland and Italy, the Grand-Saint-Bernard pass is due to reopen for the summer season with two week delay on June 14, 2013 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Nu kan hij nog even snowboarden, vanaf morgen zullen hier weer auto’s rijden. De weg tussen Italië en Zwitserland is alleen berijdbaar van begin juni tot eind oktober, in de winterperiode is hij afgesloten omdat er dan teveel sneeuw valt.

De weg gaat dwars over de Grote Sint Bernardpas, die de twee landen scheidt. Onder de bergpas is een tunnel aangelegd die wel het hele jaar open is.

Omdat het de afgelopen maanden heel veel heeft gesneeuwd, gaat de hoge bergpas (bijna 2.500 meter) twee weken later open dan normaal.