OM bekijkt uitspraken Lubbers over kernwapens

Oud-premier Ruud Lubbers (midden) en oud-premier Dries van Agt (uiterst rechts) op het Binnenhof voorafgaand aan de presentatie van de Canon van de christendemocratie. Fot ANP / Roel Rozenburg

Justitie onderzoekt de uitspraken die oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt onlangs hebben gedaan over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie vandaag na een bericht hierover in de Volkskrant.

Lubbers gaf zaterdag in een programma op National Geographic toe dat er atoomwapens in bunkers op de vliegbasis van Volkel liggen. Gisteren bevestigde Van Agt dat in het radioprogramma Dit is de Dag, schrijft persbureau Novum.

Van een daadwerkelijk strafrechtelijk onderzoek is nog geen sprake, benadrukt de woordvoerder.

“Wij hebben het een en ander uit de media vernomen en gaan nu na wat er daadwerkelijk is gezegd.”

De uitzendingen waar de uitspraken in zijn gedaan zijn online terug te kijken, maar de woordvoerder kon niet aangeven of dit al is gebeurd en of daar al conclusies uit zijn getrokken.

‘Vermoeden bevestigen is strafrechtelijke overtreding’

Dat er atoombommen liggen, was al jaren een publiek geheim en werd ook nog eens bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten. Toch hebben de CDA-prominenten een staatsgeheim onthuld, zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans in de krant.

“Dit is geen klein dingetje, beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht.”

In dat artikel staat dat oud-bewindspersonen verplicht zijn staatsgeheimen te bewaren. Voermans wijst erop dat F16-piloot Chris V. onlangs vier jaar cel kreeg voor het doorverkopen van staatsgeheimen aan de Russen. De zaken zijn niet te vergelijken, maar draaien wel allebei om het onthullen van staatsgeheimen, stelt Voermans in de krant.

“Het kan niet zo zijn dat een oud-premier hiermee wegkomt en een F16-piloot niet.”

Lubbers, premier van 1982 tot 1994, zei zaterdag over de aanwezigheid in Volkel van “onderdelen die een functie hebben in het nucleaire”:

“Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken.”

Behalve Lubbers en Van Agt leek ook oud-VVD-minister van Defensie Joris Voorhoeve maandag te bevestigen dat er op vliegbasis Volkel kernwapens liggen, al zei hij dat niet met zoveel woorden. Hij zei in het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen:

“Ik hoor daar geen antwoord op te geven. Maar ik ken de heer Lubbers als iemand die de waarheid ernstig neemt.”