Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Nuytincks Jong Oranje B snel vergeten

Ritme of rust? Eeuwig een dilemma. Cor Pot gunde het duel tegen Spanje aan zijn reserves, onder wie captain Bram Nuytinck. „Klote dat ’t dan zo gaat.”

Bram Nuytinck (14) verwerkt net als Tonny Vilhena (links) en reservedoelman Marco Bizot zijn teleurstelling na een Spaanse goal.
Bram Nuytinck (14) verwerkt net als Tonny Vilhena (links) en reservedoelman Marco Bizot zijn teleurstelling na een Spaanse goal. Foto Reuters

Bram Nuytinck spreidde wanhopig de armen, halverwege de eerste helft. Werkelijk niemand bood zich aan op het veld dat voor hem lag. Jong Spanje stond 2-0 voor en de tot voor kort trotse aanvoerder van Jong Oranje voorzag een afstraffing. Besluiteloos ging het passje breed, richting collega stopper Mike van der Hoorn.

Voor Nuytinck in het bijzonder was het een vervelende avond in het Ha Moshava-stadion in Petach Tikva. De verdediger van de Belgische kampioen Anderlecht speelde bijna alles in de kwalificatiereeks als leider van de verdediging van Jong Oranje. Een persoonlijkheid op jonge leeftijd.

En toen kwamen de jonge A-internationals erbij in de aanloop naar het EK in Israël en moest Nuytinck zich schikken. Gisteravond, in de laatste groepswedstrijd die nog slechts ging om de koppositie in poule B, mocht hij weer even opdraven. „Ik wilde mezelf laten zien vandaag”, zei hij na afloop. Maar hij vocht met één hand op de rug gebonden. Met dank aan coach Cor Pot, die Nuytinck omringde met tien andere reservespelers. „Klote dat het dan zo gaat”, zei de 23-jarige verdediger over de 3-0 nederlaag tegen de titelverdediger.

De bondscoach verraste met zijn opstelling. Ritme ging eerder deze week nog boven rust, zei hij. Nu was hij 180 graden gedraaid. De wedstrijd tegen Spanje ging om het vooruitzicht om in de halve finale tegen Noorwegen te spelen in plaats van het indrukwekkende Italië. Maar dat was voor Pot geen reden alles op alles te zetten. Spelers sparen, zei hij, was het idee. Ritmeonderbreking? Jammer dan. Pot: „Mij is verteld, en ik heb er zelf ook wel een beetje verstand van, dat fysiologisch gezien het verval tot twintig procent is als je vier keer in anderhalve week speelt.”

En in die vierde wedstrijd, de halve finale, moet iedereen scherp zijn. Dan komt bondscoach Louis van Gaal polshoogte nemen in Israël. En Italië, dat dinsdag al zijn laatste groepswedstrijd speelde, heeft nog een dag extra rust ook. „Heel slecht dat die wedstrijden zo kort op elkaar zijn”, zei Pot.

Het EK voor spelers onder de 21 is vooral een testtoernooi. Wat niet meer aangetoond hoefde te worden is het kwaliteitsverschil tussen de Nederlandse B-garnituur en de basisspelers die in meerderheid al eerder debuteerden voor het Nederlands elftal. Dat Jong Oranje ook in zijn sterkte opstelling het moeilijk met Spanje zal hebben, is evident. Die herkansing volgt wellicht in de finale.

Pot bewees met zijn opstelling wel dat de Europese titel belangrijker is dan het testen van Van Gaals A-internationals tegen een sterke tegenstander als Spanje. De toernooi-ervaring voor de enkele spelers die volgend jaar op het WK in Brazilië voor het echte Oranje zullen spelen, is ruw onderbroken door de coach van Jong Oranje. Maar dat moet in zijn visie goed uitpakken als het er dit weekend echt om gaat.

Met name het reserveduo in de verdediging beleefde een droeve avond. Nuytinck, omdat hij zichzelf zo graag een rol toebedeeld ziet op dit EK. Op de trainingen compenseert hij zijn afwezigheid in de basis vooral verbaal. En Van der Hoorn, na zijn doorbraak bij FC Utrecht, werd er meermaals uitgelopen door allerhande Spanjaarden. Hij zorgde ook voor de grootste misser tot dusver op dit EK, toen hij van anderhalf meter tegen David de Gea schoot. Dat die keeper van Manchester United is, en Van der Hoorn verdediger, verzachtte de pijn.

Hoogtepuntje was een schitterende vrije trap van Memphis Depay, een wreeftrap over ruim dertig meter – De Gea duwde de bal op de lat. En in de slotfase had Danny Hoesen pech dat zijn reboundbal na een knap schot van invaller Adam Maher ook op de lat belandde. Geen eretreffer dus en zo bleef het Jong Oranje B onder leiding van Nuytinck zonder glorie. Een elftal dat snel vergeten is.

Het EK zit er nu voor de verdediger waarschijnlijk op. Het had zijn toernooi moeten worden, tot de twee jaar jongere verdedigers Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi kwamen. De aanvoerdersband ging naar Kevin Strootman. Nu dus een afstraffing tegen Spanje. Nuytinck: „Je moet hier mee omgaan. Ik heb momenten gehad dat het wat minder ging, dat ik ook wat stiller was. Ik heb de jongens gezegd: luister, ik gun het jullie allemaal en ik wil ook kampioen worden. Ook al zit ik op de bank.”

Nuytinck kwam bij de 3-0 van Álvaro Vázquez een teen te kort om de assist strak voor het doel te onderscheppen. Misschien maar beter ook. Het was zo’n avond waarop hij dan zelf de bal in al zijn ijverigheid in eigen doel had gegleden.