Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Mooie mannen kijken

Pinkpop 2013 is zonder twijfel de editie van de mooie mannen. In alle soorten en maten. Jonge hippe singer-songwriters, zoals de Britse surfdude Ben Howard en zijn landgenoot Tom Odell. Er is een heuse boyband, The Script uit Ierland. Er zijn zelfs oudere mooie jongens, zoals 30 Seconds to Mars (mét ruige gitaren en Hollywoodacteur Jared Leto) tot aan (het uitgerangeerde) Stereophonics.

Stuk voor stuk even #liev! Maar ook allemaal #braaaav!

Braaf en veilig, al jaren de pijlers van Pinkpop. Alle hoofdacts (Green Day, The Killers, Kings of Leon) stonden er al eerder, Triggerfinger komt voor de derde keer, Queens Of The Stone Age voor de vierde. Bevielen de soepjurkdragende en crowdsurfende hippies van Will And The People vorig jaar? Mooi zo, dan boeken we ze meteen weer. Geef de roze hoedjes wat ze willen.

Muzikale hardliners kopen daarom bijvoorbeeld liever een kaartje voor Best Kept Secret, het festival een weekje later in de Beekse Bergen. Behalve een beter programma (Kurt Vile, Wavves, No Age) is er nog een voordeel: naast campingplaatsen zijn er ook bungalows.

Van die line-up is alleen het Britse Alt-J ook op Pinkpop te zien. En verder? Ik zou zeggen: spot de debutanten, zoals de jonge Hollandse rockhonden van Kensington, de Zweedse psychoblues van Graveyard en de Vlaamse Trixie Whitley.

En ga – alleen al uit piëteit – vooral naar de lelijkerds kijken, zoals de legendarische woestijnhelden Masters of Reality (zonder hen geen Queens Of The Stone Age). Die zoektocht eindigt zondagavond in de onbetwiste hoogmis van de afzichtelijkheid, als Yo-Landi Vi$$er en Ninja van Die Antwoord hun Zuid-Afrikaanse rap-rave over het veld laten schallen. „Baie dankie, vir die drankie”, is hun braafste regel, want verder vuilbekken ze in hun beste uitschot-Afrikaans: „Middle finger in da air ja fok julle naaiers.” Lelijker wordt het niet. Ik kan niet wachten.