Mogelijke zwendel in valuta

De Britse toezichthouder op de financiële markten, de FCA, is een onderzoek begonnen naar mogelijke manipulatie van belangrijke wisselkoersen door handelaren van enkele van de grootste banken ter wereld, waaronder Citigroup en Deutsche Bank. Dat hebben bronnen, bekend met het onderzoek, gisteren bevestigd tegen Britse media.

Door de manipulatie zouden handelaren en banken zelf extra hebben verdiend. Klanten van banken, zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders zouden er juist door benadeeld zijn. Op dit moment loopt er ook al een groot onderzoek naar manipulatie door handelaren van een belangrijk internationale basisrente.

Het onderzoek draait om de zogeheten WM/Reuters intraday rates. Dit zijn benchmark wisselkoersen voor 159 valuta. Op basis van deze koersen schatten pensioenfondsen en vermogensbeheerders hun valutarisico’s in, en dekken ze die af.