Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Zuid-Afrikaanse regering: Mandela reageert goed op behandeling

Nelson Mandela, die al bijna een week in het ziekenhuis ligt met een longinfectie, ‘reageert goed’ op zijn behandeling. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering zojuist gemeld in een update over zijn toestand, schrijft AFP.

Een vrouw loopt langs het Mediclinic Heart Hospital in Pretoria, waar Nelson Mandela ligt.
Een vrouw loopt langs het Mediclinic Heart Hospital in Pretoria, waar Nelson Mandela ligt. Foto AP / Ben Curtis

Nelson Mandela, die al bijna een week in het ziekenhuis ligt met een longinfectie, ‘reageert goed’ op zijn behandeling. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering zojuist gemeld in een update over zijn toestand, schrijft AFP.

Het is de zesde dag in het ziekenhuis nadat de eerste zwarte president van Zuid-Afrika afgelopen zaterdag opgenomen werd. Zijn kleinzoon, Mandla Mandela, zei gisteren dat de familie dankbaar is voor de steun die vanuit de hele wereld hun kant op komt.

Het is vandaag precies 49 jaar geleden dat Mandela aankwam op Robbeneiland, waar hij van 1964 tot 1982 gevangen zat. Een dag eerder was hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor het voorbereiden van een guerrilla-oorlog met de bedoeling het apartheidsregime met geweld omver te werpen. Destijds sprak hij deze woorden vanuit het beklaagdenbankje:

Sinds de ziekenhuisopname van vorige week werd de toestand van Mandela steevast ‘ernstig, maar stabiel’ genoemd. Begin deze week zei een oude vriend van Mandela, Andrew Mlangeni, in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times dat het tijd was om hem te laten gaan.

Mandela heeft al langer longproblemen. Gedurende zijn 27 jaar durende verblijf in de gevangenis onder de apartheid liep ‘Madiba’, zoals zijn koosnaam in Zuid-Afrika luidt, tuberculose op.