Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Lekker tavelen

In tegenstelling tot wat velen denken, is rosé niet een modieus ‘wijntje’ dat relatief kort geleden is bedacht door een paar handige donders. Weliswaar is de populariteit in Nederland  de afgelopen tien jaar vooral explosief gestegen, – als we even die angstaanjagende rosé d’Anjou periode in de jaren zeventig en tachtig vergeten - toch gaat rosé al veel langer mee. In de 14e eeuw gingen de pausen die in Avignon resideerden niet aan tafel zonder Tavel, de plaatselijke rosé. En ook Filips de Schone en de Zonnekoning waren liefhebbers.

Nog steeds profiteert deze Rhône-rosé van die oude glorie, maar ik vind het niet per se de beste soort in Frankrijk. Vaak is Tavel nadrukkelijk koppig, bijzonder vol en erg droog. Bovendien verlangt hij immer een pittige kassa-aanslag. Onder een tientje kom je meestal niet weg.

Plezierige verrassing is dat AH er eentje op de kop heeft weten te tikken die maar € 8,99 kost en te koop is bij de grotere filialen van Albert Heijn en via AH Wijndomein. En nota bene van Gabriel Meffre, een producent die goed uit de voeten kan in de Rhône.Van hem staat al een aantrekkelijke –en bovendien aantrekkelijk geprijsde- serie rood in de schappen: Côtes du Rhône Villages, Gigondas en Vacqueras.

En dus ook deze Saint-Ferréol 2012. Nu is dat overigens ook geen fijnzinnige rosé, maar wel een zeer smakelijke. Stoer, met ruig rood fruit, specerijen, pepers en flink wat bittertjes. Niet als aperitief schenken, maar denk eerder aan charcuterie met flink wat pittige worsten.

‘Aan tafel!’ zou Matthijs van Nieuwkerk zeggen. Tavelheer Gabriel Meffre.

Voor de koopjesjagers: de 2011 is nu in de aanbieding voor een euro minder. Tikkie strenger dan de verse 2012.