Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

kort

Vaticaan

Paus: lobby van homo’s in Vaticaan

Amsterdam. - Paus Franciscus heeft volgens een uitgelekt verslag van een privé-audiëntie bevestigd dat er sprake is van corruptie binnen het Vaticaan en dat er een machtige lobbygroep van homoseksuele prelaten bestaat. Het gaat om een gesprek dat zes leden van de Latijns-Amerikaanse groep Clar, die nonnen en paters vertegenwoordigt, op 6 juni met de paus hadden. Daarin heeft de paus het over een zogeheten ‘Gay Lobby’. Die term verwijst niet naar geestelijken die een opener houding tegenover homoseksualiteit zouden willen, maar naar prelaten die een machtsblok vormen in de curie. Er is eerder ook gesuggereerd dat daarbij sprake is van chantage, door mensen binnen of buiten het Vaticaan. De woordvoerder van het Vaticaan weersprak de tekst niet, maar kon niets zeggen over de inhoud van het gesprek omdat het om „een ontmoeting van particuliere aard” ging. NRC

51

vestigingen Free Record Shop dicht

Amsterdam. - Platenzaak Free Record Shop sluit de komende weken in elk geval 51 filialen. De keten, met 141 vestigingen in Nederland, werd eind vorige maand door de rechtbank failliet verklaard maar hoopt een doorstart te kunnen maken. In afwachting daarvan worden alle 755 medewerkers aan het eind van de maand ontslagen. De medewerkers kunnen aan de slag bij de negentig vestigingen die nog open blijven, maar dan wel als tijdelijke krachten. De curator van Free Record Shop is nog met vier geïnteresseerde partijen in gesprek over een eventuele overname van de keten. Een van de mogelijke overnamepartijen is investeringsmaatschappij ProCures, die vorig jaar al boekhandels Selexyz en de Slegte overnam. Wie de andere drie kandidaten zijn, is niet bekend. NRC

Voetbal

Messi verdacht van ontduiken belasting

Amsterdam. - De Argentijnse topvoetballer Lionel Messi wordt door de Spaanse justitie verdacht van belastingontduiking. De sterspeler van Barcelona zou in 2007, 2008 en 2009 zijn belastingformulieren verkeerd hebben ingevuld en zo’n vier miljoen euro hebben achtergehouden voor de belastingdienst. Ook de vader van Messi is aangeklaagd. Een officiële aanklacht is er overigens nog niet. Eerst moet een rechter de zaak van de aanklager goedkeuren. Als dat is gebeurd, zal de Argentijn zich moeten verantwoorden tegenover een rechter. Het netto jaarsalaris van Lionel Messi, de afgelopen vier jaar verkozen tot beste voetballer ter wereld, wordt geschat op 16 miljoen euro. NRC