Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Fraude met voedsel zelden gemeld’ - niet altijd meldingsplicht

Supermarktschappen met voedsel. Vaak wordt er bij voedselfraude niet gemeld. Foto ANP / Wim Hollemans

Fraude met voedsel wordt niet of nauwelijks doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat concludeert de NOS uit een rondgang langs betrokkenen en deskundigen.

Bedrijven testen het voedsel regelmatig, maar als blijkt dat er iets anders in zit dan het etiket vermeldt, wordt dat niet doorgegeven aan de toezichthouder.

Over de afgelopen twee jaar kreeg de NVWA zes meldingen van fraude, maar bedrijven ontdekken volgens de NOS veel vaker fraude. Het werkelijke aantal gevallen zou veel hoger liggen, al zijn geen cijfers te geven van hoe groot de fraude precies is.

Als de veiligheid van voedsel in het geding is, moet dat binnen vier uur worden doorgegeven aan de NVWA. Voor fraude met etiketten, zoals het labelen van paardenvlees als rundvlees, bestaat geen meldingsplicht. “Dit gebeurt dan ook niet of nauwelijks”, citeert de NOS een laborant die jaarlijks veel voedselmonsters test. Omdat het niet wordt gemeld worden andere bedrijven ook niet gewaarschuwd als een producent fraudeert.

Een laboratorium testte zo’n zesduizend monsters op de aanwezigheid van paardenvlees. Een laborant stelt volgens de NOS dat onder meer kroketten, gehaktballetjes, biefstuk en lasagne paardenvlees bleken te bevatten. Een stoofpot bleek nul procent rundvlees te bevatten en rundvleesworst bestond voor honderd procent uit paardenvlees. Het laboratorium rapporteert alleen aan de opdrachtgever. Het is onduidelijk of de producten van de markt zijn gehaald.

Een voormalig medewerker van de NVWA stelt volgens de NOS dat de aanpak van fraude is wegbezuinigd. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie vindt dat ieder geval van fraude moet worden gemeld. Als producenten een fout in hun voedsel aantreffen, zouden ze nu nog geneigd zijn het weg te gooien en niet te melden. “Die houding moet veranderen”, zegt voorzitter Philip den Ouden tegen de NOS.