Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Fractieleiders willen meer informatie over weren Wilders

PVV-leider Geert Wilders staat de media te woord na het fractieleideroverleg.
PVV-leider Geert Wilders staat de media te woord na het fractieleideroverleg. Foto ANP / Martijn Beekman

Het overleg van de fractievoorzitters over het vermeende weren van PVV-leider Geert Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide tijdens de inhuldiging heeft vanmiddag niet tot conclusies geleid. De fractieleiders hebben nog veel vragen, die ze schriftelijk gaan stellen aan de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf. Dat heeft Wilders na afloop tegen persbureau Novum gezegd.

Gisteren meldde de Volkskrant dat Wilders uit de commissie zou zijn geweerd door De Graaf. De VVD’er zou Wilders hebben willen weigeren vanwege diens problematische verhouding met het koninklijk huis. De Graaf ontkende echter later in een brief aan de Kamer dat dit het geval was en zei dat hij het “ten zeerste betreurt” dat de indruk is ontstaan dat hij Wilders via een kunstgreep zou hebben buitengesloten.

Vanochtend werd op verzoek van Wilders besloten dat alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer vanmiddag bijeen zouden komen om te praten over het optreden van Fred de Graaf. Wilders vindt dat De Graaf moet opstappen, als blijkt dat hij inderdaad de samenstelling van de commissie heeft gemanipuleerd. En volgens hem is daar sprake van. Voorafgaand aan het overleg noemde hij De Graaf volgens Novum een “regent van VVD-huize” die denkt dat hij hem onwelgevallige types “even uit de commissie” kan fietsen. “Dat is natuurlijk niet wat een onafhankelijk voorzitter moet doen,” aldus Wilders.

Tweede vragenronde vandaag of morgen

“Er zijn nog heel veel vragen te stellen”, zei Wilders na afloop van die bijeenkomst. Het besluit om een vragenronde in te lassen is unaniem genomen, zei Wilders. Het betekent volgens hem dat de Tweede Kamer geen genoegen neemt met de uitleg die De Graaf tot dusverre heeft gegeven. Het is de bedoeling dat de vragen op korte termijn worden gesteld. “Die gaan we vandaag of morgen met zijn allen aan de voorzitter stellen.”

Het overleg met de fractieleiders onder leiding van voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg duurde ongeveer anderhalf uur. Wilders wilde niet zeggen of hij Van Miltenburg opnieuw om opheldering heeft gevraagd over haar rol bij het weren. Wel is zij “uitgebreid” aan het woord geweest, zei hij.

Van Miltenburg zei gisteren nog op vragen van Wilders dat zij niet op de hoogte was van de “intenties” van De Graaf. De Graaf schreef in zijn brief over de kwestie echter dat hij met Van Miltenburg heeft gesproken over de samenstelling van de commissie en dat bij de voorbereiding van de inhuldiging is gehandeld “in nauwe samenspraak” met de voorzitter van de Tweede Kamer.

Overigens was Wilders vanochtend nog op bezoek bij de koning, zo twitterde hij:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Kom net van paleis Noordeinde. Openhartig en aangenaam gesprek gehad met de Koning. Onze Koning is een sympathieke en energieke man.