Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Evenblij krijgt Seedorf niet voor de camera

Zien

Docu

1 jaar voor het WK voetbal: Evenblij in Rio

Ned. 3, 21.45 - 22.35 uur

Het is een kleine stap van de Nederlandse voetballer Clarence Seedorf naar de voormalige Braziliaanse superster Garrincha. Althans, dat doet presentator Frank Evenblij de kijker geloven in Evenblij in Rio.

De uitzending valt precies een jaar voor het begin van het wereldkampioenschap voetbal. Evenblij kijkt of de Brazilianen klaar zijn voor het evenement. Met welzijnswerker Nanko de Boer bezoekt hij de favelas (sloppenwijken). Daar ondervraagt hij de Brazilianen over hun liefde voor de sport en probeert hij een beeld te scheppen over het leven in de sloppenwijken.

Evenblij spreekt ook met correspondent Marjon van Royen die in de stad woont. Samen bezoeken zij het graf van de legendarische Garrincha, de man die BraziIië in 1962 aan de wereldtitel hielp in Chili. Hij raakte na zijn carrière aan de drank en overleed in 1983. Garrincha, bijgenaamd ‘Vogeltje’, speelde voor Botafogo, de huidige club van Seedorf. Daar houdt de vergelijking tussen beiden op. Evenblij doet verwoede pogingen de Surinaamse Nederlander voor de camera te krijgen – die weigert.

Evenblij in Rio is een vermakelijk programma, maar zal de meeste kijkers niet tot nieuwe inzichten brengen. Dat de favelas gevaarlijk en de meeste Brazilianen gek van voetbal zijn, is algemeen bekend.

Matthijs Stapel