Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Graaf ontkent weren Wilders - fractievoorzitters bijeen over kwestie

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf ontkent dat hij PVV-leider Wilders zou hebben geweerd uit de Commissie van In- en Uitgeleide in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Graaf heeft dat gisteren geschreven in een brief aan de fractievoorzitters van de Eerste Kamer, meldt onder meer nos.nl.

De Graaf zou Wilders hebben willen weigeren vanwege diens problematische verhouding met het koninklijk huis. De Eerste Kamervoorzitter zei gisteravond dat hij het “ten zeerste betreurt” dat de indruk is ontstaan dat hij Wilders via een kunstgreep zou hebben buitengesloten.

Wilders is niet overtuigd door het betoog van De Graaf, volgens de Volkskrant. Wilders meent dat hij door zijn anciënniteit in aanmerking had moeten komen om lid te worden van de commissie. “De brief stinkt”, vindt de PVV-leider. Hij wil vandaag de fractieleiders in de Tweede Kamer bijeenroepen om de zaak te bespreken met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Van Miltenburg heeft dat volgens hem al toegezegd.

Wilders kondigde gisteren al aan om opheldering te vragen.

“Als het waar is, heeft De Graaf zijn onpartijdigheid te grabbel gegooid en moet hij opkrassen.”

Update 9.10 uur: Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer komen vandaag inderdaad bijeen om te praten over het optreden van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft de fractievoorzitters bijeengeroepen op verzoek van Wilders. Onderwerp van gesprek is de brief met uitleg die De Graaf gisteravond heeft verstuurd.