Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CPB: tekort van 3,7 procent - ’6 miljard besparen genoeg?’

VVD en PvdA willen in 2014 maximaal zes miljard euro extra bezuinigen, zo bevestigen bronnen binnen de coalitie.
VVD en PvdA willen in 2014 maximaal zes miljard euro extra bezuinigen, zo bevestigen bronnen binnen de coalitie. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Centraal Planbureau voorziet volgend jaar een begrotingstekort van 3,7 procent. Dat meldt het bureau op zijn website.

Het voorspelde tekort is hoger dan het tekort van 3,4 procent dat het CPB dit voorjaar voorzag voor 2014, maar lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank eerder deze week in een eigen raming voorspelde.

De Nederlandse economie krimpt dit jaar volgens het CPB met 1 procent. Volgend jaar is naar verwachting sprake van een licht herstel en neemt het bbp met 1 procent toe. De werkloosheid stijgt naar verwachting tot gemiddeld 7 procent in 2014. “De snelheid waarmee de werkloosheid oploopt, doet denken aan het begin van de jaren tachtig”, aldus het CPB.

Het CPB zou eigenlijk pas morgenochtend officieel met de zogeheten juni-raming naar buiten komen, maar de cijfers lekten al uit in de media. Het voorziene begrotingstekort is van belang voor het bedrag dat het kabinet extra moet bezuinigen om onder de Europese begrotingsnorm van drie procent te komen.

‘Grote vraag is of 6 miljard bezuinigen genoeg is’

Eerder vanmiddag werd duidelijk dat de coalitiepartijen VVD en PvdA van plan zijn volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen. Daarmee volgen ze de aanbeveling die eurocommissaris Olli Rehn eerder deze week deed tijdens een bezoek aan Nederland. Rehn kwam uit op zes miljard door 1 procent van het bruto binnenlands product te nemen.

Politiek redacteur Erik van der Walle over het begrotingstekort:

“Een tekort van 3,7 procent is niet verrassend. De Europese Commissie raamde eerder al dat het tekort uitkomt op 3,6 procent. Het CPB ging uit van een tekort in 2014 van 3,4 procent. Aangezien er nauwelijks economisch herstel wordt verwacht is het logisch dat het tekort nu door het CPB wat hoger wordt geprikt.

Grote vraag is of de 6 miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren, voldoende is. Dat zal erom hangen.”

Eerder schreef Van der Walle al in NRC over de verwarring die in de Kamer is ontstaan over hoeveel het kabinet precies moet bezuinigen.

“Moet het kabinet het begrotingstekort in 2014 naar 2,8 procent terugbrengen, zoals eurocommisaris Rehn twee weken geleden beval? Dat betekent misschien wel 10 miljard euro extra snijden. Moeten VVD en PvdA op zoek naar 8 miljard, zoals De Nederlandsche Bank maandag meldde? Of kan het kabinet volstaan met 6 miljard extra besparingen zoals Rehn dinsdag tijdens een flitsbezoek aan Nederland verklaarde?

CPB-cijfers niet langer leidend?

Het kabinet richt zich bij nieuwe bezuinigingen volgend jaar op de economische ramingen van de Europese Commissie. Zo stelde minister Dijsselbloem van Financiën vanmiddag in de Kamer, schrijft NU.nl. De Europese ramingen vormen een “nieuwe werkelijkheid” naast de CPB-cijfers, aldus Dijsselbloem. “Het rapport van de Europese Commissie is er en het kabinet zal op basis daarvan besluiten.” Tot dusver zijn de cijfers van CPB altijd leidend geweest voor het kabinetsbeleid.

Lees hier de reactie van de oppositie op de cijfers.