'Coffeeshop Maastricht beboeten'

Tegen zeven eigenaren en medewerkers van Maastrichtse coffeeshops heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren werkstraffen en boetes geëist. Ze hebben softdrugs verkocht aan Belgen, Fransen en Duitsers, ondanks een verbod.

De rechtszaak geldt als proefproces. De bestuursrechter beoordeelde eind april het restrictieve coffeeshopbeleid van Maastricht, waarvan het weren van buitenlanders onderdeel is, als onvoldoende gemotiveerd. Daarom begonnen de coffeeshops vanaf 5 mei drugs te verkopen aan buitenlanders. Het OM deed daarop invallen in de coffeeshops en bracht de betrokkenen voor de rechter.

Zowel OM als coffeeshops willen nu een uitspraak van de strafrechter over het coffeeshopbeleid. „We hebben al langer geprobeerd om hier te komen zitten”, zei een eigenaar van een van de drie coffeeshops. Officier van justitie Leonard Geuns zei te hopen op „een richtinggevend vonnis”.

Tegen twee eigenaren en een verantwoordelijke voor het beheer van een zaak eiste de officier van justitie vijfduizend euro boete, een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Tegen vier medewerkers werd 100 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist. „Als je de verkoop via coffeeshops wilt reguleren, dan is het ook van belang om strikt te handhaven”, zei Geuns. In grenssteden als Maastricht komen veel drugstoeristen. Dat zorgt volgens Geuns voor veel overlast.