Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kijken: als een vredesduif over het Taksimplein – ‘fuck you, Tayyip’

Het was vannacht relatief rustig op het Taksimplein in Istanbul, waar demonstranten protesteren tegen het beleid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Maar dat het er een slagveld was de afgelopen dagen, blijkt maar al te goed uit een indrukwekkende luchtvideo.

De demonstraties in Turkije begonnen op 31 mei - aanvankelijk met als inzet het beschermen van het beroemde Gezipark, waar een winkelcentrum annex hotel zou moeten verrijzen. Maar al snel werd duidelijk dat de Turken de straat op gingen uit meer algemene onvrede over het beleid van premier Erdogan. In de dagen erna groeide het uit tot een landelijk protest, waar de politie in veel gevallen fel tegen optrad.

Met een onbemand helikoptertje werden deze week beelden geschoten van de omgeving van het het Taksimplein. Als een vogel (een vredesduif wellicht?) vliegt de camera over de gebarricadeerde straten. Blokkades van opgestapelde stenen en kapotte stadsbussen.

De straat en de muren zijn vol leuzen geverfd. De meeste in het Turks, hier en daar één in het Engels: ‘Fuck you, Tayyip’.

De rolluiken van de winkels zijn dicht, de straten nagenoeg verlaten. Totdat de helikopter het plein nadert. Langzaam worden de straten iets voller, slenteren er meer mensen rond.

De camera vliegt tussen de tentenkampen door, schiet beelden van demonstranten die eten naast hun tentje, van de met spandoeken behangen gebouwen rondom het plein, van vernielde politieauto’s, van wagens die hulpeloos ondersteboven op straat liggen. En van brieven, posters en spandoeken met leuzen en foto’s die overal zijn opgehangen, aangeplakt of neergelegd. Eindeloos veel leuzen en foto’s.