Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Alle diploma-uitreikingen Rotterdam uitgesteld vanwege examenfraude

Tot eind juni worden er in Rotterdam geen eindexamendiploma’s in het voortgezet onderwijs uitgereikt. Dat heeft onderwijswethouder Hugo de Jonge vanmiddag bekendgemaakt. Aanleiding voor de maatregel is de examenfraude bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

De examenfraude op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam heeft grote gevolgen.
De examenfraude op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam heeft grote gevolgen. Foto ANP / Marco de Swart

Tot eind juni worden er in Rotterdam geen eindexamendiploma’s in het voortgezet onderwijs uitgereikt. Dat heeft onderwijswethouder Hugo de Jonge vanmiddag bekendgemaakt. Aanleiding voor de maatregel is de examenfraude bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

De Jonge heeft de maatregel genomen om leerlingen die niet op Ibn Ghaldoun zitten, maar de gestolen examens wel vooraf hebben ingezien, de gelegenheid te geven zich te melden bij hun school. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) maakte gisteren bekend dat leerlingen die voorkennis hebben gehad dat kenbaar moeten maken. Op basis van die verklaring wordt hun examen vervolgens ongeldig verklaard, waarna ze een nieuwe kans krijgen. Tegen elke inkeerleerling wordt verder een proces-verbaal opgemaakt.

Rotterdam heeft de diploma-uitreikingen uitgesteld om te voorkomen dat leerlingen een diploma krijgen waar ze geen recht op hebben. Alle geplande uitreikingen in Rotterdam gaan niet door. “De meeste scholen zouden de diploma’s toch al niet voor het einde van de maand uitreiken”, aldus een woordvoerder van De Jonge tegen persbureau Novum.

Leerlingen hoeven niet bang te zijn voor straf

De hoofdinspecteur van de Onderwijsinspectie Rick Steur zei vanochtend op Radio 1 dat leerlingen die zich melden waarschijnlijk niet bang hoeven te zijn voor een straf. Vermoedelijk blijft het bij een goed gesprek of een heel lichte straf als ze zich nu vrijwillig aangeven.

Op Ibn Ghaldoun werden de afgelopen weken 24 examens gestolen. Alle leerlingen van deze school moeten 23 van deze examens komende week opnieuw maken. Het vwo-examen Frans hoeft niet opnieuw te worden gemaakt. De diefstal daarvan lekte al voor de examinering uit, waarop landelijk een alternatief examen werd afgenomen.