Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Al eerder fraude op Ibn Ghaldoun - elders vandaag alsnog examenuitslag

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Foto ANP / Robin Utrecht

Op het Ibn Ghaldoun is ook al in 2010 fraude gepleegd met examens. Twee leraren van de islamitische scholengemeenschap verbeterden examens voordat die naar de tweede corrector gingen. Elders in Nederland krijgen vandaag veel eindexamenkandidaten uitslag.

Rector Bart Renders maakte de eerdere fraude op het Ibn Ghaldoun gisteravond bekend bij Knevel & Van den Brink. De twee frauderende leraren zijn na het incident ontslagen.

Renders zei dat de fraude losstaat van wat er nu op de school speelt. Hij is er “nagenoeg voor honderd procent” zeker van dat er sindsdien geen sjoemelende leraren zijn geweest op het Ibn Ghaldoun.

Volgens Renders ligt de school altijd onder een vergrootglas als er iets gebeurt, omdat het een islamitische school is. Het komt volgens hem elk jaar wel voor dat leraren examens van leerlingen verbeteren, maar dat wordt nooit bekendgemaakt, zei hij.

De Rotterdamse school heeft nog geen idee hoe de diefstal van de 24 examens heeft kunnen gebeuren. De politie heeft de school nog niets verteld over haar onderzoek. Het zou volgens Renders kunnen dat de dieven via een dakraam van een andere ruimte toegang verschaften tot de afgesloten kamer waar de examens lagen.

Mogelijk sloegen de dieven in de meivakantie hun slag. De examens waren voor die tijd al geleverd en de examens startten na de vakantie.

Eindexamenkandidaten krijgen vandaag alsnog uitslag

Voor veel eindexamenkandidaten op andere scholen in Nederland komt er vandaag alsnog eindelijk een einde aan een paar spannende weken. Vmbo-leerlingen met economie in hun pakket horen vandaag, zij het een dag later dan gepland, of ze geslaagd zijn. Ook havisten en vwo’ers krijgen te horen of de vlag uit kan. Gisteren werd al bekend dat ze geen examens opnieuw hoeven te maken.

Eigenlijk zouden alle vmbo’ers gisteren hun examenuitslag horen. De groep die eindexamen economie deed zat echter een dag langer in spanning, omdat dat examen was gestolen en de onderwijsinspectie moest beslissen of het opnieuw moest worden gemaakt.

Ook voor de havo- en vwo-scholieren was het nog niet duidelijk of ze examens opnieuw moesten afleggen. Gisteren kwam daarover het verlossende woord: de examens buiten Ibn Ghaldoun, waar 24 examens werden gestolen, blijven geldig. Er zijn geen aanwijzingen voor grootschalige onregelmatigheden buiten de Rotterdamse scholengemeenschap.

Het College voor Examens maakt deze ochtend de normering van het vmbo-examen economie en die voor de examens van de havo en het vwo bekend. In de loop van de dag horen de scholieren dan of ze geslaagd zijn.

De leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten wel terug de studieboeken in. Zij moeten later deze maand examens voor 23 vakken opnieuw maken. Het vwo-examen Frans hoeft niet opnieuw te worden gemaakt. De diefstal daarvan lekte al voor de examinering uit, waarop landelijk een alternatief examen werd afgenomen.