Zwitserland eist uitleg van VS over actie CIA

Zwitserland heeft de Amerikaanse ambassadeur om uitleg gevraagd over een actie van de CIA in Zwitserland. Aanleiding is het interview van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in de Britse krant The Guardian.

Snowden onthulde vorige week dat de VS in het geheim miljoenen internet- en telefoongegevens verzamelen. In het interview zei hij dat hij in 2007 in dienst van de CIA als IT’er werkte op de Amerikaanse ambassade in Genève. Daar is onder anderen een Amerikaanse VN-ambassadeur gestationeerd. Snowden zegt dat hij heeft gezien hoe een CIA-medewerker een Zwitserse bankemployé dronken voerde en daarna aanspoorde om toch achter het stuur te gaan zitten, wetend dat de politie een verkeerscontrole hield. Een andere CIA-agent zou de man bij de politiecontrole hebben geholpen en zo zijn vertrouwen hebben gewonnen. Op die manier zouden ze hem later informatie hebben ontfutseld over het Zwitserse bankgeheim.

Zwitserse kranten suggereren dat het gaat om de Amerikaan Bradley Birkenfeld, die destijds bij de bank UBS in Genève werkte en werd veroordeeld voor het illegaal doorspelen van informatie aan de Amerikaanse justitie. UBS moest een boete van 780 miljoen dollar betalen.

Libertaire held: pagina 10

Opinie : pagina 14-15