President Zuma: Mandela reageert beter op zijn behandeling

Het gaat inmiddels iets beter met Nelson Mandela. Volgens de president van Zuid-Afrika Jacob Zuma reageert hij sinds vanochtend beter op zijn behandeling. Het is de eerste keer dat er een positieve indicatie over de gezondheid van de 94-jarige Mandela wordt gegeven sinds hij zaterdag werd opgenomen met een nieuwe longontsteking.

Nelson Mandela in Johannesburg op archiefbeeld uit 2005.
Nelson Mandela in Johannesburg op archiefbeeld uit 2005. Foto Reuters/ Mike Hutchings

Het gaat inmiddels iets beter met Nelson Mandela. Volgens de president van Zuid-Afrika Jacob Zuma reageert hij sinds vanochtend beter op zijn behandeling, schrijft persbureau AP. Het is de eerste keer dat er een positieve indicatie over de gezondheid van de 94-jarige Mandela wordt gegeven sinds hij zaterdag werd opgenomen met een nieuwe longontsteking.

Zuma was blij met de vooruitgang na “een paar moeilijke dagen”. Sinds zijn opname was zijn toestand elke dag “ernstig, maar stabiel”. Begin deze week zei een oude vriend van Mandela, Andrew Mlangeni, in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Times dat het tijd was om hem te laten gaan.

Mandela kampt al tijden met longproblemen

De gezondheid van de 94-jarige Mandela is al lange tijd broos. De ex-president werd op 28 maart nog voor tien dagen opgenomen in het ziekenhuis. In december vorig jaar was hij daar ook al achttien dagen voor opgenomen. Hij onderging toen ook een operatie om galstenen te verwijderen.

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika heeft al langer longproblemen. Gedurende zijn 27 jaar durende verblijf in de gevangenis onder de apartheid liep ‘Madiba’, zoals zijn koosnaam in Zuid-Afrika luidt, tuberculose op.