Zeker zestig doden in Syrisch dorp na aanval rebellen

Bij een aanval van Syrische rebellen op het oostelijke Syrische dorp Hatla zijn gisteren tientallen shi’ieten, grotendeels pro-Assadstrijders, om het leven gekomen. Zeker zestig mensen kwamen om het leven, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau AP.

Volgens een activist uit de regio zou de aanval een vergeldingsactie zijn voor een eerdere aanval door shi’ieten uit Hatla, waarbij vier rebellen om het leven kwamen. Vele dorpelingen waren door het geweld genoodzaakt Hatla te verlaten en naar het nabijgelegen Jafra te vluchten.

Alawieten, de bevolkingsgroep waaruit president Assad afkomstig is, vormen een geloofsgemeenschap die voortkwam uit de shi’itische islam. De oppositie bestaat voornamelijk uit sunnieten. Volgens onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants bewijst de aanval dat het conflict steeds meer een sektarisch conflict wordt, wat de rebellen eerder ontkenden:

“Dit voorval laat zien dat de oorlog in Syrië steeds meer gaat om sektarische tegenstellingen tussen de sunnitische rebellen en de shi’itische pro-Assadstrijders. De oppositie heeft dat altijd ontkend en gezegd dat zij er voor alle minderheden is. De aanval op shi’ieten in dit dorp laat zien dat het conflict wel sektarisch van aard is geworden.”