Wind en buien

De noordelijke wind van de afgelopen maanden is omgebogen naar een stroming vanuit zuidelijke hoek. Daarmee is de lange periode van kilte op de Wadden voorbij en zou het in het binnenland volgende week zomaar eens serieus kunnen opwarmen.

Zomerse temperaturen in Centraal-Europa schuiven in dat geval tot over de Benelux. Tegelijkertijd liggen er echter boven de oceaan meerdere fronten in het verschiet die ofwel over ons heen trekken, ofwel schampend langs koersen.

Woensdagavond liggen deze storingen vooral boven de Britse eilanden en de Noordzee. Bij ons is het grotendeels bewolkt en vooral in het noordwesten en noorden valt regen van betekenis. Dieper landinwaarts kan het licht spetteren of passeert een buitje.

Donderdagochtend kan het in de oostelijke provincies nog een beetje nadruppelen, verder is het droog. De wind is tamelijk stevig en aan zee bij tijden krachtig, 6 Bft. Boven Frankrijk liggen diverse buien en in de loop van de middag schuift een deel daarvan over het oosten en zuidoosten van het land. De maximumtemperatuur schommelt veelal rond 18 of 19 graden.

Vrijdag neemt de wind tijdelijk af in kracht en brengt een klein hogedrukgebied ons droge en vrij zonnige omstandigheden. De neerslagzone die ondertussen over Ierland en Schotland trekt, arriveert tijdens het weekeinde (deels) bij ons.