Wilders wil opheldering over 'kunstgreep' 30 april

„Opkrassen.” Dat moet Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf van Geert Wilders als hij de PVV-leider inderdaad bewust buiten beeld heeft gehouden tijdens de troonswisseling, zoals de Volkskrant vanochtend berichtte. Wilders heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij de senaatsvoorzitter.

De Graaf (VVD) zou het ongepast hebben gevonden dat Wilders op 30 april in de buurt van Willem Alexander zou verschijnen, omdat de PVV’er regelmatig kritiek heeft op het koningshuis.

Aanleiding tot De Graafs interventie was de samenstelling van de Commissie van In- en Uitgeleide, die de nieuwe koning op 30 april begeleidde in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze commissie bestond naast De Graaf en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg uit twee senatoren en twee Tweede Kamerleden. Als één van de langst zittende Kamerleden zou Wilders in aanmerking zijn gekomen om Willem Alexander en Maxima door het gangpad van de kerk de geleiden – en wereldwijd prominent op tv te verschijnen.

Om dit te voorkomen, paste De Graaf een ‘kunstgreep’ toe. Hij verzocht SGP-senator Gerrit Holdijk plaats te maken voor een VVD-collega, zodat een andere SGP’er, Tweede Kamerlid Kees van der Staaij, alsnog kon optreden aan des konings zijde.

Commotie voorkomen – althans, op 30 april. De Graaf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.