Wereldverbeteraars nemen zichzelf fris op de korrel

Tratando de hacer una obra que cambie el mundo door La Re-sentida. Gezien: 10/6 in Frascati Theater, Amsterdam.

Kan kunst de wereld redden? Het is een vraag die in het theater met de regelmaat van de klok opduikt. Het jonge Chileense La Re-sentida gaat de vraag met meedogenloze zelfspot te lijf. In het cynische ‘Een poging een stuk te maken dat de wereld zal veranderen’ spelen vijf acteurs een links geëngageerd gezelschap, dat vanuit een onderduikadres met veel passie werkt aan een wereldverbeterende voorstelling. In groteske brainstormsessies komen de mafste ideeën voorbij, van een performance met uitgehongerde Afrikaanse kinderen tot gruwelijke poppenkast. De meeste voorstellen proberen ze ook vol overgave uit, wat vaak hilarisch theater oplevert.

Ondertussen loopt de spanning op, want de ultieme scènes worden niet gevonden. De verslagenheid is helemaal groot wanneer de acteurs te horen krijgen dat de ideale maatschappij al lang gevormd is tijdens hun afwezigheid. Wie zijn ze nog zonder boodschap? En hadden ze niet moeten meestrijden in de ‘echte’ revolutie? De personages komen er niet uit, besluiten de realiteit te ontkennen en zetten opportunistisch opnieuw de openingsmonoloog in.

De acteurs nemen zichzelf in deze verfrissende voorstelling behoorlijk op de korrel. Ook zij zijn na de Chileense dictatuur in rijkdom geboren en maken ‘slechts’ theater voor een beperkte culturele elite. De wereld hebben ze ondanks internationale tournees nog niet wezenlijk veranderd. Maar de vragen zijn gesteld en daar begint het toch vaak mee.