Utrecht akkoord met 6 windmolens

De gemeente Utrecht wil toestemming verlenen voor de bouw van zes windmolens in de stad, ondanks felle protesten van buurtbewoners. Dit maakte wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks, Milieu) gisteren bekend. De windmolens zouden 10.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien en komen op industrieterrein Lage Weide te staan, tussen de stad en vinexwijk Leidsche Rijn.

Omwonenden verzetten zich al jaren tegen het windmolenpark. Het zou geluidsoverlast opleveren en het beschermde stadsgezicht van enkele wijken zou aangetast worden door de zes windmolens van ieder 150 meter hoog. Men vreest gezondheidsklachten en dalende huizenprijzen. Jan Sakko, oprichter van bewonersplatform Buren van Lage Weide: „Die zorgen leven nog steeds. De gemeente doet voorkomen alsof alle alternatieven goed onderzocht zijn, maar daar zijn we het niet mee eens.”

Wethouder De Rijk stelt dat het geluid van de windmolens ’s avonds en ’s nachts en op „gevoelige momenten overdag” niet boven het omgevingslawaai uit mag komen. Bij slagschaduw van de wieken op woningen worden de molens direct stilgezet. Gezondheidsorganisatie GG&GD adviseerde positief over de bouw. Utrecht hanteert strengere normen dan die wettelijk verplicht zijn. De Rijk: „We hebben ook onderzocht of de huizenprijzen dalen, maar dat is niet zo.”

Eind mei bracht een klankbordgroep het advies ‘nee, tenzij…’ uit. . Volgens De Rijk is die ‘tenzij’ nu weggepoetst door akkoord te gaan met „bijna alle voorwaarden”. Eisen dat de windmolens nooit hoorbaar zouden mogen zijn en dat er niet meer dan vier windmolens gebouwd zouden worden, legt zij naast zich neer.

De windmolens worden gerealiseerd door Energie-U, een lokaal energiebedrijf opgericht door inwoners van de stad. De gemeente steunt de bouw, die in totaal 3 tot 4 miljoen euro zou kosten, met een subsidie van 400.000 euro. De gemeenteraad stemt vermoedelijk in september over het plan. De bouw zou in de lente van 2014 kunnen beginnen. In Nederland zijn tot 2020 plannen voor circa 230 windmolenparken op land.