Uitgelicht

Film

The Last Shot (Jeff Nathanson, 2004, VS). Satirische komedie zou overdreven versie voorschotelen van authentieke geschiedenis. FBI-agent Alec Baldwin doet in de jaren tachtig alsof hij een film produceert en huurt werkloze regisseur Matthew Broderick in, enkel om een paar in Hollywood opererende maffiosi erin te luizen. Ook met Ray Liotta, Toni Collette, Calista Flockheart, Tony Shalhoub.BBC 1, 01.05-02.35u.

Informatief

Mijn lieve kankerhond. Documentaire van afstuderenden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht over de dilemma’s die dierenliefde met zich mee brengt. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht is het grootste dierenziekenhuis van Europa. Dagelijks behandelen de oncologen hier kankerpatiënten. Maar hoever ga je in de strijd tegen de kanker van je huisdier nu er vrijwel net zoveel mogelijk is als in de medische zorg voor mensen?Ned.2, 19.25-19.55u.

God in Frankrijk. Seriële roadmovie waarin koersliefhebber Karl Vannieuwkerke en francofiel Bart Van Loo in een Citroën DS langs onvergetelijke plekken uit de Tour-geschiedenis trekken. Deze week van Straatsburg naar Gap. Ze leggen het verhaal achter de Marseillaise bloot met hulp van Serge Gainsbourg, herbeleven op de Ballon d’Alsace de eerste ritzege in de Tour van Merckx en ontdekken in de Chartreuse het schuiloord van Jacques Brel. Op l’Alpe d’Huez ontmoet de DS de man met de hamer. Één, 20.50-21.40u.

De weg naar het Avondland. Eerste uitzending van elfdelige reis- en cultuurserie waarin televisiemaker, muzikant en filosoof Jan Leyers vanuit Ethiopië naar Europa reist, van de wieg van de mensheid naar het Avondland. In Addis Abeba bezoekt hij het Nationaal Museum, waar weliswaar het skelet wordt bewaard van de drie miljoen jaar oude Lucy maar iedereen creationist is, via Danakil, een van de heetste plekken op aarde, naar het bergdorp Bekoji waar veel hardloopkampioenen vandaan komen. Canvas, 21.35-22.20u.

En daarom werk ik... 14 jaar later. Maarten Schmidt en Thomas Doebele gaan terug naar de krottenwijk in Dhaka, waar kinderen uit straatarme gezinnen gratis naar de basisschool mochten. Hoe is het met hen? Heeft scholing hun een beter bestaan opgeleverd? De antwoorden worden afgewisseld met beelden van toen. Ned.2, 23.00-00.05u.

L’invention de l’occident. Tweedelige, achtereen uitgezonden documentaire. Rabbijnen vertaalden 2200 jaar geleden de Thora in het Grieks en vonden min of meer de Bijbel uit. Deze Septuagint, een ontmoeting tussen Joods en Helleens gedachtengoed, geldt als begin van de moderne westerse wereld. De film belicht de omstandigheden tijdens deze verre van vanzelfsprekende ontmoeting tussen Jeruzalem en Athene, tussen Mozes en Homerus. Arte, 23.40-01.30u.