Sulejmani: van 16 mln tot gratis

Ajax heeft ruim 16 miljoen euro verlies geleden op de aan- en verkoop van Miralem Sulejmani. De dribbelaar uit Servië kwam in 2008 op voorspraak van toenmalig trainer Marco van Basten naar Amsterdam en kostte Ajax het (binnenlandse) recordbedrag van ruim 16 miljoen. En nu gaat de 24-jarige Sulejmani, opgeleid bij Partizan Belgrado, transfervrij naar de Portugese topclub Benfica, dat hem een vijfjarig contract heeft voorgelegd.

Bij Heerenveen was hij tussen 2006 en 2008 wekelijks uitblinker. Hij trok aandacht van (inter)nationale topclubs. Bij Ajax was de kleine linksbuiten – die soms ook als rechtsbuiten mocht invallen – de afgelopen vijf jaar meestal bankzitter. Eerst stelde hij Van Basten teleur, daarna diens opvolger Martin Jol en ook de huidige coach Frank de Boer kon hij niet overtuigen.

In totaal speelde Sulejmani 103 competitieduels voor Ajax. Daarin maakte hij 29 doelpunten.