Schaamteloze tips voor starters

Elke tijd vraagt om zijn eigen starters en de starters van nu moeten méér in hun bagage hebben dan hun gebruikelijke diploma’s en enthousiasme. Ontkennen helpt niet: als je met veel moeite een baan hebt binnengesleept, zal het in de regel om een tijdelijk contract gaan. In een bedrijf dat eerder krimpt dan groeit. Sommige starters veranderen in eeuwige starters, contracthoppers in plaats van jobhoppers. Hier de tips die de kans op dat begeerde vaste contract kunnen vergroten:

Bluf. In de starterstijd is de juiste houding cruciaal. De manager wil mensen die er 100 procent voor gaan. Dat ben jij. Dit is de baan die je altijd hebt gewild. Waar je van hebt gedroomd. Het hoeft niet waar te zijn. Het kan nauwelijks: starters van pakweg 23 jaar weten het zelden precies. Maar daar hoef je het niet over te hebben. Jij zit op je plek. Je kunt elke uitdaging aan. Je bewijst je manager (die tijdens de sollicitatieprocedure een moeilijke beslissing moest nemen) een dienst: hij of zij had het gewoon héél goed gezien.

Exploiteer je status. Je bent starter. Je moet alles nog leren. Je mag domme vragen stellen. Sterker, oudere collega’s willen niets liever dan hun kennis etaleren. ‘Nee’ zeggen tegen een klus is niet slim. Slimmer is ja zeggen en vervolgens zoveel mogelijk hulp mobiliseren.

Slijm. Het mag bekend worden verondersteld: slijmen werkt. Bazen en collega’s tegen wie wordt geslijmd, voelen dat niet als slijmen. Ze denken gewoon dat je het goed gezien hebt. Slijm gedoseerd, om geen wrevel te wekken bij derden. Voor wie (nog) niet desperaat genoeg is om deze tactiek toe te passen of gewoon geen talent voor slijmen heeft: let op dat je niet in afkeurende praatjes vervalt. Er zijn starters die al na twee maanden precies denken te weten wat er allemaal mis is met de organisatie en het management, en dat op luide toon communiceren. Deze starters moeten vaak elders een doorstart maken.

Maak ‘vrienden’. In elk bedrijf heb je sterren en zijspoorfiguren. De laatsten zijn niet zelden de sympathieksten. Maar de overlevingsstrategie voor starters gebiedt dat je jezelf affilieert met de mensen die ‘up’ gaan. Zodat ze jou bij het eerstvolgende grote project erbij halen. Mocht het je tegen de borst stuiten, zie het als een training in het ontwikkelen van je diplomatieke gaven. In alle gevallen geldt: een pragmatisch mens telt voor twee.

Columnist Ellen de Bruin is met vakantie. Journalist Peter van Lonkhuyzen vervangt haar. Hij schrijft voor verschillende tijdschriften (waaronder Management Team) over management en innovatie. In 2009 kwam zijn boek Taboe: macht uit.