Paus: lobby van homo's

Paus Franciscus heeft volgens een uitgelekt verslag van een privé-audiëntie bevestigd dat er sprake is van corruptie binnen het Vaticaan en dat er een machtige lobbygroep van homoseksuele prelaten bestaat.

Het gaat om een gesprek dat zes leden van de Latijns-Amerikaanse groep Clar, die nonnen en paters vertegenwoordigt, op 6 juni met de paus hadden. Daarin wordt de paus als volgt geciteerd: „In de curie zijn heilige mensen, echt, heilige mensen. Maar er is ook een corrupte groep, die is er ook, dat is waar… Er wordt gesproken over een ‘gay lobby’, het is waar, die is er ook.” De stippeltjes staan in het verslag, dat is gepubliceerd op een website van progressieve katholieken uit Chili.

‘Gay lobby’ verwijst niet naar geestelijken die een opener houding tegenover homoseksualiteit zouden willen, maar naar prelaten die een machtsblok vormen in de curie. Er is ook gesuggereerd, eerder, dat daarbij sprake is van chantage, door mensen binnen of buiten het Vaticaan.

De woordvoerder van het Vaticaan weersprak de tekst niet, maar kon niets zeggen over de inhoud van het gesprek omdat het om „een ontmoeting van particuliere aard” ging. Volgens Clar is de algemene toon juist, maar is het verslag achteraf geschreven en had de paus daarom niet letterlijk geciteerd mogen worden.