Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Paus Franciscus bevestigt dat er in het Vaticaan een ‘homolobby’ is’

Paus Franciscus betreurt het feit dat er een ‘homolobby’ is binnen het Vaticaan, een machtige groep homoseksuelen binnen de curie. Italiaanse media suggereerden begin dit jaar dat deze lobby door middel van chantage macht wilde krijgen. De lobby zou achter het besluit van paus Benedictus XVI om af te treden, hebben gezeten. Paus Franciscus erkent daarnaast dat er binnen het Vaticaan corruptie plaatsvindt.

Paus Franciscus tijdens de paasmis van dit jaar.
Paus Franciscus tijdens de paasmis van dit jaar. Foto AFP/ Vincenzo Pinto

Paus Franciscus betreurt het feit dat er een ‘homolobby’ is binnen het Vaticaan, een machtige groep homoseksuelen binnen de curie. Italiaanse media suggereerden begin dit jaar dat deze lobby door middel van chantage macht wilde krijgen. De lobby zou achter het besluit van paus Benedictus XVI om af te treden, hebben gezeten. Paus Franciscus erkent daarnaast dat er binnen het Vaticaan corruptie plaatsvindt.

Deze opmerkingen zou hij vorige week privé hebben gemaakt tegenover een grote Latijns-Amerikaanse kerkgroep. Een verslag daarvan is uitgelekt. Persbureau AP spreekt van een verbluffende erkenning die eerdere berichtgeving over corruptie en disfunctioneren lijkt te bevestigen.

De Latijns-Amerikaanse en Caribische religieuze confederatie CLAR, de regionale organisatie voor priesters en nonnen, bevestigde gisteren dat hun leiders een verslag hadden geschreven van opmerkingen die Paus Franciscus maakte na hun audiëntie op 6 juni. De organisatie heeft aangegeven dat ze diep bedroefd was over de publicatie van het document en heeft haar excuses aan de paus aangeboden.

Vaticaan gaat niet in op mogelijke opmerkingen

In het document dat nu naar buiten is gekomen, wordt de paus geciteerd zeggende dat hoewel er veel heilige mensen zijn in Vaticaan, er ook corruptie is:

“De ‘homolobby’ wordt genoemd en het is waar, die is er. We moeten kijken wat we nu kunnen doen.”

Bevestiging dat paus Franciscus daadwerkelijk deze opmerkingen heeft gemaakt is er nog niet officieel. Omdat de opmerkingen in privésfeer werden gemaakt, kon de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, geen commentaar geven. Volgens onze Vaticaan-redacteur Marc Leijendekker is dat echter wat anders dan een ontkenning.

Term ‘homolobby’ heeft niets met inzet voor homobelangen te maken

Leijendekker maakt ook duidelijk dat de term ‘homolobby’, zoals hier gebruikt, niets te maken heeft met een groep die zich inzet voor homobelangen:

“De berichten hierover blijven vaag en suggestief, maar de essentie is dat er een groep machtige kerkbestuurders is die homoseksueel zijn en samen optrekken in alle intriges en machtsspelletjes binnen het Vaticaan.”

Geruchten over lobby in aanloop naar aftreden Benedictus XVI

In de dagen in de aanloop naar het aftreden van de vorige paus, paus Benedictus XVI, op 28 februari, stonden de Italiaanse media bol van berichtgeving over een ‘homolobby’. Die zou beslissingen van de paus en Vaticaans beleid beïnvloeden door middel van chantage. De suggestie werd gewekt dat de lobby van machtige homoseksuelen binnen de curie zat achter Benedictus’ beslissing af te treden.

Onbevestigde bronnen in de Italiaanse kranten La Repubblica en nieuwstijdschrift Panorama, zeiden toen dat de details van het schandaal in een geheim dossier waren opgesteld, dat was gemaakt voor Benedictus door drie vertrouwde kardinalen. Zij hadden het lekken van de pauselijke documenten, de zogenoemde Vatileaks, onderzocht. Zij zouden hebben geschreven dat sommige hoge prelaten door niet-priesters van buiten het Vaticaan onder druk zouden zijn gezet wegens banden van “wereldse aard”.

Toentertijd deed het Vaticaan de berichtgeving af als “niet geverifieerd, niet te verifiëren en geheel incorrect”.