Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Over een jaar begint het WK voetbal, gaat Brazilië dat redden?

Buiten het Maracanã Stadion vlak voor de oefenwedstrijd Brazilië - Engeland op 2 juni.
Buiten het Maracanã Stadion vlak voor de oefenwedstrijd Brazilië - Engeland op 2 juni. Foto AFP / Vanderlei Almeida

Over precies 365 dagen begint het WK voetbal in Brazilië. De grote vraag is of de twaalf stadions op tijd klaar zullen zijn. Onlangs werd het Maracanã in Rio heropend, maar dat blijkt nog steeds niet volledig klaar. En zo kampen er nog veel meer stadions met bouwproblemen.

Bij het Complexo Esporte Corinthians, ook bekend als de Arena de São Paulo, liggen ze op schema. Op 12 juni 2014 trapt gastland Brazilië daar het WK in eigen land af. Het nieuwe stadion hoeft in december pas af te zijn, maar de bouwers zeggen voor te liggen op schema.

Het stadion in Rio de Janeiro, waar de finale wordt gespeeld, had al klaar moeten zijn. Vorige week bleek echter dat er nog een hoop te gebeuren valt in het Maracanã in Rio de Janeiro. Het beton was op sommige plekken nog nat, de wc’s overstroomden en veel van de bedrading was nog niet klaar, meldt Goal.com. De eerste oefenwedstrijd op 2 juni kon ternauwernood doorgaan en nog steeds wordt er gewerkt buiten het stadion aan de toegangswegen.

Confederations Cup wordt de eerste grote test

Zes van de twaalf stadions worden ingezet bij de Confederations Cup, die zaterdag van start gaat. Dat wordt de eerste grote test voor de nieuwe of vernieuwde Braziliaanse stadions. De overige zes stadions moeten in december worden opgeleverd.

Het stadion Arena Fonte Nova in Salvador werd op 7 april geopend. Toen bleek al dat er plekken waren in het stadion waar het publiek niets kon zien. Op 27 mei stortte een deel van het dak in na hevige regenval.

Herstelwerkzaamheden op het dak van de Arena Fonte Nova in Salvador. Foto Reuters / Marco Aurelio Martins

In het Estádio Nacional Mané Garrincha in hoofdstad Brasilia kon nog maar net één oefenwedstrijd worden gespeeld voordat het stadion in gebruik werd genomen voor de Confederations Cup. Ook zijn de kosten daar de pan uitgerezen.

De bouw van Arena Pantanal in Cuiabá kampte met enorme opstartproblemen. Maar liefst twee bouwbedrijven zijn gestopt tijdens de bouw waardoor de derde aannemer nu moet haasten om het werk voor december af te krijgen. De renovatie van het Estádio Beira-Rio in Porto Alegre heeft 269 dagen stilgelegen door misverstanden tussen de bouwer en de club (Sport Club Internacional).

Kosten voor de stadions is inmiddels gestegen naar 3,5 miljard dollar

Brazilië had aanvankelijk 1 miljard dollar uitgetrokken voor de renovatie van zeven stadions en bouw van vijf stadions. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard dollar. De infrastructuur rondom de stadions is daar nog niet in meegenomen. De kosten zijn inmiddels drie keer zo hoog als in Zuid-Afrika bij het WK van 2010.

De FIFA heeft gezegd dat Brazilië voor het wereldkampioenschap beter werk moet afleveren dan ze nu hebben gedaan voor de Confederations Cup. De Braziliaanse minister van sport, Aldo Rebelo, heeft in een interview beterschap beloofd.

“De eerste oplevering was de lastigste deadline. De vooruitgang in de bouw van deze stadions laat zien dat ze wel degelijk kunnen en worden opgeleverd in december.”

Bekijk hier in welke twaalf stadions in Brazilië volgend jaar zal worden gespeeld (als alles tenminste op tijd af komt).