Over de haag

Post van Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) heeft de Tweede Kamer zoveel toezeggingen gedaan dat de Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de draad kwijt is. Daarom is een overzicht gemaakt van alle beloftes die zij in haar eerste half jaar als bewindspersoon heeft gedaan. 25 brieven aan de Kamer heeft ze nog uitstaan, zo blijkt. Over haar ‘speerpunten’, over Bangladesh en over ‘de steenkolendialoog’. Blijkbaar heeft de minister het zelf ook niet meer helemaal op een rijtje. De Kamer wacht nog steeds op haar 22ste belofte: een „brief over openstaande toezeggingen”.

Hitlijsten van Kamp

Minister Henk Kamp (VVD) is gisteren de top-50 van langstzittende ministers uit de moderne geschiedenis binnengestormd. Tot nu toe was hij 2.650 dagen minister. Nog niet de helft van de 6.883 die koploper Joseph Luns minister van Buitenlandse Zaken was. Bijzonder aan Kamp is vooral het aantal departementen. Via Volkshuisvesting, Defensie en Sociale Zaken is hij nu de baas op Economische Zaken. Gezien de levensduur van zijn eerste vier kabinetten, kan hij op dat vlak nog aan een record werken.

Redactie Emilie van Outeren