Oud-stripboekenschrijver wil geld van Marvel Comics zien

Nicolas Cage als Ghost Rider

Gary Friedrich, een inmiddels gestopte schrijver van stripboeken, zet zijn strijd voort tegen Marvel Comics vanwege de rechten op Ghost Rider. Dat schrijft de New York Post.

Friedrich zegt dat hij het stripfiguur heeft bedacht en dat Marvel ermee aan de haal is gegaan.

De rechterlijke stappen die Friedrich tegen Marvel onderneemt werden al in 2007 in gang gezet. In dat jaar verscheen de verfilming van Ghost Rider, met Nicolas Cage in de hoofdrol. De film bracht wereldwijd meer dan 170 miljoen euro op. Alleen al om die reden zou het winnen van de rechtszaak Friedrich veel geld opleveren.

Friedrich is ervan overtuigd de rechten van de strip in handen te hebben, nadat hij in 1972 een verhaal creëerde voor Marvel dat veel gelijkenis vertoont met de huidige Ghost Rider. Een eerdere rechtszaak leverde Friedrich geen geld maar een kater op: hij moest een schadevergoeding van 12.000 dollar ophoesten omdat Marvel aannemelijk had gemaakt dat het creëren van Ghost Rider een groepsprestatie was geweest en dat Friedrich zich later op stripbeursen ten onrechte had uitgegeven voor het brein achter de strip.

Die uitspraak is nu door drie rechters verworpen nadat ze nog eens naar de contracten tussen Friedrich en Marvel hebben gekeken. Marvel heeft inderdaad geprobeerd om de rechten op Ghost Rider bij Friedrich los te weken, maar de vergoeding die hiervoor was afgesproken is door Marvel nooit betaald.

Friedrich zegt ‘agressief en verbeten’ voor de rechten op Ghost Rider te gaan vechten omdat ze tientallen miljoenen dollars waard zijn.