Jong Oranje in halve finale tegen Italië na verlies van Spanje

Alvaro Morata (R) van Jong Spanje viert zijn 1-0 tegen Jong Oranje.
Alvaro Morata (R) van Jong Spanje viert zijn 1-0 tegen Jong Oranje. Foto ANP/Martijn Beekman

Jong Oranje speelt in de halve finale van het EK voor spelers onder 21 jaar in Israël tegen Italië. Door een 3-0 nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje eindigde de formatie van trainer Cor Pot als tweede in de poule. Na overwinningen op Duitsland en Rusland was Oranje al enkele dagen zeker van een plaats bij de laatste vier.

Spanje mag zich met de maximale score van negen punten uit drie duels winnaar noemen in groep B. De titelverdediger stuit in de halve finale op Noorwegen, dat tweede werd in de andere groep. Beide halve finales worden zaterdag gespeeld.

Volledige B-elftal pakte niet goed uit

Jong Oranje trad in Petach Tikva aan met een volledig B-elftal en die keuze pakte niet goed uit. Spanje, waar ‘slechts’ zes spelers rust hadden gekregen, was duidelijk de betere ploeg en kwam in de 26e minuut verdiend op voorsprong. Balverlies van Danny Hoesen en een ongelukkige sliding van Mike van der Hoorn stelden Alvaro Morata in staat om te scoren.

Van der Hoorn kreeg vlak na de openingstreffer de kans om zijn fout goed te maken. Na een gesmoorde vrije trap van Memphis Depay kwam de verdediger oog in oog te staan met David de Gea, maar de keeper van Manchester United redde knap. Isco toonde in de 32e minuut aan wel een neusje voor de goal te hebben. Na een strakke pass van Iker Munain verdubbelde hij op sierlijke wijze de score.

Aan het begin van de tweede helft stribbelde Jong Oranje nog even tegen. Een mooie vrije trap van Depay eindigde op de lat. Spanje kon het zich daarna veroorloven om wat gas terug te nemen. Nadat Hoesen in de slotfase de onderkant van de lat had geraakt, zorgde Alvaro Vazquez uit een counter voor de ietwat geflatteerde 3-0 eindstand.