NSA-chef: ons afluisterbeleid verstoort het werk van terroristen

Keith Alexander tijdens de hoorzitting vanavond in de Senaat.
Keith Alexander tijdens de hoorzitting vanavond in de Senaat. Foto AP/Scott Applewhite

De onlangs geopenbaarde afluisterprogramma’s van de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben al tientallen potentiële terroristische aanslagen helpen voorkomen. Dat verklaarde NSA-directeur Keith Alexander vanavond tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Alexander verdedigde de activiteiten van de inlichtingendiensten tijdens de hoorzitting nadat hem werd gevraagd een schatting te maken hoeveel de afluisterpraktijken de NSA precies opleveren, zo schrijft persbureau AP.

‘Zowel veiligheid als privacy moeten beschermd’

Of de genoemde potentiële aanslagen specifiek door het omstreden programma PRISM werden voorkomen is niet duidelijk. Binnen dit programma wordt structureel informatie afgetapt van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering. Alexander ging wel kort op PRISM in. Volgens hem is het nodig om de Verenigde Staten te beschermen en tegelijkertijd de burgerrechten en de privacy van de bevolking in acht te nemen. Hij wil open zijn over de werkwijze de NSA, maar bewaakt wel de nodige grenzen zo laat hij weten:

“Ik krijg liever kritiek van het Amerikaanse volk over me heen dat denkt dat ik iets voor ze achterhou, dan dat ik de veiligheid van dit land in gevaar breng”

‘Werk van NSA is bemoeilijkt sinds onthullingen’

Hij waarschuwde dat het uitlekken van het bestaan van de programma’s het werk van de NSA de afgelopen weken heeft bemoeilijkt, en de veiligheid van het land en haar bondgenoten in gevaar brengt.

Om deze reden laat Alexander weten dat hij klokkenluider Edward Snowden naar de Verenigde Staten wil halen om hem te berechten. Deze zit momenteel nog in Hong Kong, zo verklaarde de South China Morning Post vandaag. Snowden zegt dat hij de kans heeft gehad om te vluchten uit deze stad, maar daar niet voor heeft gekozen. Hij zegt zich te gaan verzetten tegen uitlevering.

“Er is geen aanleiding om te twijfelen aan het rechtssysteem van Hong Kong. (…) Mijn doelstelling is het om de rechtbank en de bevolking van Hong Kong te laten oordelen over mijn lot.”