‘Nieuwe WW mag niet ten koste gaan van koopkracht’

Minister Lodewijk Asscher wil bij de nieuwe opzet van de WW de koopkracht bewaken.
Minister Lodewijk Asscher wil bij de nieuwe opzet van de WW de koopkracht bewaken. Foto ANP/Martijn Beekman

Als ook werknemers gaan meebetalen aan de WW-premie, zoals is afgesproken in het sociaal akkoord, mag dat niet ten koste gaan van de koopkracht. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Asscher gaat de kwestie voorleggen aan de Sociaal-Economische Raad (SER). De WW wordt 38 maanden gefinancierd door de overheid, die periode gaat naar 24 maanden. De WW-duur kan op 38 maanden blijven als werkgevers en werknemers die extra 14 maanden financieren.

Asscher wil vooral proberen te voorkomen dat mensen in de WW belanden en het daarom makkelijker maken om mensen van werk naar werk te begeleiden. Werkgevers die veel personeel ontslaan en dus richting WW brengen, moeten ook meer premie gaan betalen. Zo moeten ze ook worden gestimuleerd om een nieuwe baan te zoeken voor de personeelsleden die ze willen laten gaan.

De minister heeft gevraagd of de SER in mei 2014 met een advies over de nieuwe WW komt. In dat advies moet staan wat de gevolgen voor de koopkracht zijn.