‘Nederland wist van besluit Fyra’

De trein rijdt niet, maar het gerommel gaat door. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) beschuldigde de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS van te snel stoppen met de Fyra. „Helaas zijn de Belgen versneld naar buiten gekomen. Daardoor kwam er een enorme druk op ons kabinet”, zei Dijsselbloem. Maar volgens NMBS-topman Marc Descheemaecker was Nederland „al drie dagen op de hoogte van de beslissing om te stoppen met de Fyra”. Dat zegt hij vandaag in de krant De Morgen.

Descheemaecker wijst op „een interne fout” van de Nederlandse regering: spoorstaatssecretaris Wilma Mansveld (ook PvdA) zou Dijsselbloem niet hebben geïnformeerd.

Wie heeft gelijk? Een woordvoerder van Mansveld verwijst naar een Kamerdebat. Toen zei Mansveld dat de NMBS haar op woensdag had verteld te willen stoppen, maar dat zij zich vrijdag toch „overvallen” voelde door de persconferentie van de Belgen.