Nederland krijgt mogelijk uitstel

Begrotingstekort

Nederland kan misschien meer tijd krijgen om aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent te voldoen als de economische groei tegenvalt. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn gisteren gezegd na overleg in Den Haag met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Als de economische groei tegenvalt, is dat van invloed op het begrotingstekort, zei Rehn gisteren. Rehn wil, net als het kabinet, eerst de cijfers van het Centraal Planbureau afwachten. Die komen vrijdag. Rehn herhaalde dat Nederland volgend jaar zeker 6 miljard moet bezuinigen. Rehn raadde aan het tekort volgend jaar op 2,8 procent te brengen. Dijsselbloem zei dat Nederland dat advies niet kan opvolgen en dat het al moeite genoeg kost om 3 procent te halen. Rutte zei eerder al dat hij niet wenst te voldoen aan de ‘veiligheidsmarge’ van Rehn. Novum