Moeders, zorg en werk: het is weer een thema

Morgen wordt in de Kamer gepraat over emancipatie. Het is weer een onderwerp sinds vorige maand, toen de minister zei dat vrouwen meer moeten werken.

Nederland, den haag, 11-06-2013. Portret cda Kamerlid Mona Keijzer, tijdens haar lunchpauze buiten voor de Tweede Kamer. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, den haag, 11-06-2013. Portret cda Kamerlid Mona Keijzer, tijdens haar lunchpauze buiten voor de Tweede Kamer. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Emancipatie. Op het eerste gezicht niet het meest controversiële onderwerp ten tijde van een historisch non-confessioneel parlement en een regering van VVD en PvdA. Maar toen minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA) vorige maand de emancipatienota presenteerde die de Tweede Kamer morgen behandelt, was er verontwaardiging alom: waar bemoeit de minister zich mee?

De laatste jaren ging het debat over emancipatie in Nederland vooral over de vraag of vrouwen wel evenveel salaris kregen als hun mannelijk collega’s. Over de zin en onzin van vrouwenquota. Over de positie van meisjes in immigrantengemeenschappen. En over de gelijke behandeling van homoseksuelen.

Maar Bussemaker wil het weer hebben over het gebrek aan financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Vooral over vrouwen die er bewust voor kiezen om niet of nauwelijks te werken en die ‘teren’ op hun man. En over die mannen. Ze roept vaders op zich meer met de opvoeding te bemoeien zodat moeders meer kunnen gaan werken.

Vrouwen moeten zich niet schuldig voelen als ze minder met hun gezin bezig zijn, zei de minister in dagblad Trouw. „Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.” Want wie op kosten van de overheid studeert, moet haar talent niet verkwisten achter het aanrecht. En vooral niet meer op rekenen „op een overheid die financieel bijspringt” als een partner wegvalt of zijn baan verliest.

Er was instemming, maar vooral kritiek op de minister. De oppositie verweet haar „een bevoogdend vingertje” en gemakzucht. Bovendien, zo zeiden Kamerleden, bezuinigt dit kabinet zo op de kinderopvang dat vrouwen amper meer kunnen gaan werken. Ook doet de overheid een groter beroep op families om mantelzorg te verlenen, en ís er amper werk nu het economisch zo slecht gaat. Maar vooral, vinden veel Kamerleden, mogen mensen zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten. Reden om eens te kijken hoe een aantal Kamerleden die morgen met Bussemaker in debat gaan dat zelf hebben gedaan.