Luister goed naar vaderlief

After Earth. Regie: M. Night Shyamalan. Met: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo, Zoë Kravitz. In: 78 bioscopen.*

After Earth lijkt een videogame, maar is eigenlijk een belediging voor gamemakers die hun best doen om hun verhalen spannend en verrassend te maken. Vader en zoon Will en Jaden Smith spelen een vader en zoon. Regisseur M. Night Shyamalan gaf in 1999 met The Sixth Sense het horrorgenre een geweldige oplawaai, maar dat niveau heeft hij sindsdien niet meer gehaald. Shyamalan herschreef voor After Earth een verhaaltje dat door Smith senior werd bedacht over een vader en een zoon die in de verre toekomst na een interplanetaire crash op de inmiddels ontvolkte aarde neerstorten.

Het videogamegevoel ontstaat omdat de gebeurtenissen die volgen rechtlijnig op hun doel afstevenen. Vader Cypher zit met een gebroken been vast in het wrak, zoon Kitai moet 100 kilometer verderop in het staartstuk van het ruimteschip een zender halen om hulp te zoeken. Er zijn wat hindernissen en hobbels: de aarde wordt bevolkt door bloeddorstige apen, er is maar een beperkt aantal zuurstofcapsules en Kitai wil graag een held zijn om respect van zijn vader te verdienen. Belangrijkste antagonist: een losgebroken ‘ursa’, een genetisch gecreëerd supermonster dat leeft van menselijke angst. Alleen vader Cypher kent geen vrees. Hij is gespecialiseerd in ‘ghosting’, wat erop neerkomt dat hij geen enkele emotie toont.

Dus je hebt twee hoofdpersonen die het grootste gedeelte van de film via futuristische bliepbliep-communicatiegadgets met elkaar communiceren, en het merendeel van hun scènes alleen voor een ‘green screen’ hebben gespeeld. En een ervan moet ook nog eens spelen dat hij niet zo goed in het uiten van gevoelens is. Dus doet papa Will de hele film lang iets met een geconstipeerd mondje. Zo rigide en eendimensionaal is de film, dat zelfs als Kitai het contact met zijn vader verliest, hij alleen verder kan door machinaal de aanwijzingen van zijn vader na te volgen. De moraal van de film: probeer nooit iets nieuws en luister naar je vader als je wilt overleven.