Rutte wil niet stoer doen, maar ‘mijn salaris is heel hoog’

Premier Rutte hoeft persoonlijk niet te bezuinigen en heeft spijt van zijn ‘Doe zelf normaal’ tegenover Geert Wilders. Hij gaf vanmiddag een persconferentie speciaal voor kinderen tijdens de Jeugdjournaaldag in het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Kijk de persconferentie hier terug.

Premier Mark Rutte wordt bestormd door kinderen na afloop van de kinderpersconferentie tijdens de Jeugdjournaaldag in het Beeld en Geluid.
Premier Mark Rutte wordt bestormd door kinderen na afloop van de kinderpersconferentie tijdens de Jeugdjournaaldag in het Beeld en Geluid. Foto ANP Kippa / Robin van Lonkhuijsen

Rutte gaf vanmiddag een persconferentie speciaal voor kinderen tijdens de Jeugdjournaaldag in het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Elf schoolklassen kwamen samen met hun klas naar Hilversum en mochten zelfbedachte vragen aan de minister-president stellen over zijn werk, de politiek of andere dingen die hem bezighouden. Rutte deed dit voor het eerst sinds hij premier is.

Rutte hoeft persoonlijk niet te bezuinigen en hij heeft spijt van zijn ‘Doe zelf normaal’ tegenover Geert Wilders, zo zei hij onder andere vanmiddag.

Spijt van zijn keuze om politicus te worden, heeft Rutte niet, zo blijkt uit een van zijn eerste antwoorden. “Het is fantastisch om hiermee bezig te zijn”, aldus de minister-president. “Maar het is soms wel zo dat je echt je hoofd zit te breken over hoe problemen moeten worden opgelost.”

Spijt van ‘Doe zelf normaal’

Waar hij dan wel spijt van heeft? Het moment waarop hij Geert Wilders in de Kamer niet zo charmant van repliek diende, vond Rutte echt niet kunnen, zo zegt hij. Hij heeft het over het voorval in 2011 waarbij Wilders de premier ‘Doe es normaal man’ toebeet:

“Dan kun je dus niet hebben dat Geert Wilders zei ‘Doe es normaal man’ en dat ik dan zeg ‘Doe zelf normaal’. In de Tweede Kamer kan dat niet, op het schoolplein wel. Ik had beter kunnen zeggen: ‘mevrouw de voorzitter, de opmerking van Geert Wilders geeft mij reden om het volgende te zeggen…’”

Hoe ging dat ook alweer? Zo:

De repliek van Rutte kwam hem destijds op behoorlijk wat kritiek te staan.

Knokken tegen de crisis

De jonge kinderen waren ook wel benieuwd naar de economische visie van Rutte. Zo vroegen ze zich af of de economische crisis volgens hem nog wel voorbij gaat:

“Ja, die gaat voorbij. [...] Ik verwacht dat de crisis over is als jullie volwassen zijn. Daar zal ik voor knokken, en met mij 150 andere Kamerleden.”

Waar hij ook voor gaat knokken, zo zei hij, is werkgelegenheid voor de jeugd.

“Verschrikkelijk vind ik jeugdwerkloosheid, dat je van school komt en dan geen baan kan vinden. […] Die werkloosheid, zeker onder jonge mensen die van school komen, daar moeten we echt aan werken.”

De premier wil niet stoer doen, maar verdiende vroeger behoorlijk

En hoe zit dat bij hem thuis dan? Nou, Rutte hoeft zich zelf niet bepaald zorgen te maken om geld, zo gaf hij maar eerlijk toe:

“Nee, ik verdien eerlijk gezegd een heel goed salaris, dus daar ben ik heel blij mee iedere maand, dat ik voor wat ik heel mooi vind om te doen ook nog geld krijg. En dat is ook nog een heel goed salaris. Dus ik hoef zelf niet te bezuinigen. [...] Dus het eerlijke antwoord is: ikzelf niet, want mijn salaris is heel hoog en daar kan ik heel goed van leven. Maar ik realiseer me dat dat niet geldt voor heel veel andere mensen.”

Gelukkig maar. En het ging in Hilversum nog wel even door over de hoogte van salarissen, toen een kind vroeg of Rutte voor eigen carrière of voor het land voor deze loopbaan had gekozen:

“Ik had vroeger een baan in het bedrijfsleven [bij Unilever, red.]. Ik ga niet stoer doen, maar ik verdiende daar behoorlijk.”

En dus is het toch echt voor het land dat Rutte deze carrièrestap heeft gemaakt, zo zei hij. En hoe zat dat vroeger dan, toen hij ook nog jong was? Zelfs toen verdiende Rutte al goed. Hij wilde ooit pianist worden en gaf toen pianoles. “Ik was er niet heel goed in, maar verdiende wel goed.”

‘Lees een krant’

Laatste tip van de premier:

“Lees af en toe een krant. Dat is goed voor je taalontwikkeling […] Informeer je, dan word je slimmer. Dan kun je beter bepalen wat je met Nederland wil, en wat je gaat stemmen.”

Kijk hier een samenvatting van de persconferentie terug: