Krugman is te duur voor Nederland

De organisatoren kondigden het in de media aan alsof het de tweede intocht van Christus in Jeruzalem was.

Het zou een waar feest worden voor alle tegenstanders van de impopulaire bezuinigingen, want de eregast is behalve een Nobelprijswinnaar ook een van de voornaamste economische intellectuelen, met een bloedhekel aan blinde besparingen. Er zou een debat komen met de Nederlandse economen Sweder van Wijnbergen en Bas Jacobs. Een toegangskaart kon je al op de kop tikken voor een paar honderd euro – niet veel voor een econoom van zijn kaliber.

De Amerikaan Paul Krugman wordt op handen gedragen door zijn vele volgelingen en heeft al een paar wereldwijde bestsellers gepubliceerd.

Maar het geplande congres rond zijn persoon is afgelast. Zowel van Wijnbergen als Jacobs reageren zeer teleurgesteld.

In een mail schreef organisator Bart van der Velden verontschuldigend: „Wij hebben helaas moeten besluiten het congres af te gelasten. Dat spijt ons zeer, ook vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwerp.” In zijn mail motiveert hij echter niet waarom Krugman niet komt.

Dus waarom komt een van de meest gerenommeerde economen van dit moment niet opdagen? Paul Krugman blijkt te duur. Volgens Sandra Phlippen, hoofdredacteur van economieblad ESB, kostte de befaamde econoom een ton per uur. Zelf heeft ze het nieuws via via moeten vernemen.

„Het lukte de organisatie niet om dat terug te verdienen. De kaartverkoop liep kennelijk niet storm”, zei Phlippen tegen RTL Nieuws. Ook moeten de organisatoren nog een paar opstaande rekeningen betalen voor advertenties die ze gekocht hebben om het evenement aan te kondigen. Het ziet er naar uit dat Krugmans Nederlandse fans zich moeten tevreden stellen met zijn boeken en columns.