Kortkolom economie

Vodafone biedt op Duits kabelbedrijf

Amsterdam. Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft een bod gedaan op Kabel Deutschland, het grootste kabelbedrijf in de Bondsrepubliek. Volgens persbureau Reuters hebben de Britten 10 miljard euro geboden voor de Duitse kabelaar. De besprekingen zouden al lopen sinds begin van dit jaar en zouden worden begeleid door zakenbank Goldman Sachs. Als de transactie doorgaat, zou het de grootste overname van Vodafone zijn sinds de Britten zich inkochten in de Indiase markt in 2007. De overname zou ook een belangrijke wijziging van de strategie inluiden. Vodafone heeft zich tot nu toe vooral gericht op mobiele netwerken in Europa en de capaciteit op de vaste netwerken (bijvoorbeeld voor breedbandinternet) gehuurd van concurrenten. (Reuters)

Griekenland geen ontwikkelde markt

Amsterdam. De Griekse economie is afgezakt tot de status van ‘opkomende markt’ in de indices van het analysebureau MSCI, zo heeft het New Yorkse gisteren bekendgemaakt. Volgens MSCI, onderdeel van zakenbank Morgan Stanley, voldoet Griekenland niet langer aan de normen om te kunnen worden geclassificeerd als een ‘ontwikkelde markt’. Griekenland is het eerste ontwikkelde land dat terugzakt tot de status van ‘emerging market’ in de indices van MSCI. (Bloomberg)

Vebego schrapt in aantal managers

Amsterdam. Schoonmaakbedrijf Vebego gaat snoeien in het aantal managers bij het bedrijf. Dat heeft het bedrijf aan Het Financieele Dagblad laten weten. Vebego schrapt de managementlaag tussen de werkmaatschappijen en de directie. Daardoor zal er naar schatting 2,5 miljoen euro worden bespaard. Vebego, actief in de schoonmaak- en de uitzendmarkt, is met 33.000 werknemers een van de grootste werkgevers in Nederland. In het afgelopen jaar stonden de resultaten onder druk. De omzet daalde met 4 procent tot iets meer dan 1 miljard, de winst daalde met eenderde, tot 11,2 miljoen. (NRC)

Minder hypotheken via tussenpersoon

Amsterdam. De invoering van het provisieverbod eerder dit jaar heeft gezorgd voor een verschuiving op de hypotheekmarkt. Huizenkopers sluiten steeds minder hypotheken af bij tussenpersonen en meer bij banken. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van marktonderzoeker GfK onder 12.000 consumenten. Het aantal hypotheken dat in het eerste kwartaal via een tussenpersoon is afgesloten, ligt 7 procent lager dan in in 2012. (Novum)

Oostenrijks Porr bouwt metro Qatar

Amsterdam. Het Oostenrijkse bouwbedrijf Porr gaat de metro in Qatar bouwen. Met de order is een bedrag van bijna 2 miljard euro gemoeid, zo melden de Oostenrijkers. De ‘Green Line’ in de Qatarese hoofdstad Doha voorziet in een tunnel van 16,6 kilometer en zes metrostations. Porr zal voor 50 procent deelnemen in een consortium met twee lokale bouwbedrijven. Dew werkzaamheden zullen eind dit jaar beginnen. (AFP)