Kortkolom buitenland

Twee ministers Suriname opgestapt

Amsterdam. Twee Surinaamse ministers die in verband zijn gebracht met corruptie, hebben gisteren ontslag ingediend bij president Desi Bouterse. Ze zijn lid van zijn partij NDP. Minister Ramon Abrahams (Openbare Werken) zou opdrachten hebben gegund aan zijn kinderen en vrienden. Het ministerie van Ginmardo Kromosoeto (Grond- en Bosbeheer) wordt alom beschuldigd van vriendjespolitiek bij perceeltoewijzingen. Oud-militair Abrahams was NDP-campagneleider en is sinds de coup van 1980 met Bouterse bevriend. Volgens oppositieleider Santokhi probeert Bouterse „te redden wat er te redden valt”. Volgens Bouterses woordvoerder is de „reshuffling” nog niet ten einde. (NRC)

Rusland verbiedt ‘homopropaganda’

Moskou. Als president Poetin de wetten bekrachtigt, zijn blasfemie en homopropaganda voortaan in Rusland verboden. Het Russische parlement heeft gisteren definitief wetten goedgekeurd waarmee ‘traditionele religies’ beschermd worden en ‘het propageren van niet-traditionele seksuele verhoudingen’ juist strafbaar wordt gesteld. Bij een betoging op straat voor de Doema tegen de wetten werden demonstranten in elkaar geslagen door jongeren. (NRC)

President Algerije had hersenbloeding

algiers. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (76) heeft eind april een hersenbloeding gehad, niet een voorbijgaande TIA, zoals destijds werd gemeld, zo heeft zijn kantoor gisteren erkend. Maar hij herstelt met behulp van therapie, aldus de mededeling. Bouteflika wordt in Frankrijk behandeld. Volgens zijn kantoor is hij inmiddels in een goede conditie en sprak hij gisteren gedurende twee uur met zijn premier en zijn legerstafchef over de politieke en veiligheidssituatie in Algerije. Ook de Iraakse president, Jalal Talabani, is al maanden uitgeschakeld na een hersenbloeding. (Reuters, AP)

OM pleit DSK vrij in prostitutiezaak Lille

Lille. Het Openbaar Ministerie in Lille eist dat Franse onderzoeksrechters de zaak tegen voormalig IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn over prostitutie staken. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor deelname van ‘DSK’ aan de organisatie van een prostitutienetwerk in het Carlton-hotel in Lille. De onderzoeksrechters kunnen de eis van het OM naast zich neerleggen. Eind vorig jaar trof DSK een schikking met de hotelmedewerkster in New York die hem van verkrachting had beschuldigd. (AFP)

Oudste mens ter wereld overleden

Amsterdam. In Japan is vanmorgen de oudste man ter wereld overleden. Jiroemon Kimura was 116 jaar en sinds december de oudst bekende mens. De titel wordt waarschijnlijk overgenomen door de 115-jarige Misao Okawa, eveneens uit Japan. In een interview ter gelegenheid van zijn 115de verjaardag zei Kimura geen idee te hebben waarom hij zo oud was geworden. Volgens een neef had het te maken met zijn sterke wil om te leven. (BBC)