Kortkolom binnenland

Arts mag levenseinde baby versnellen

Amsterdam. Artsen kunnen het levenseinde versnellen van een pasgeboren baby met zeer ernstige afwijkingen, als die ondraaglijk lijdt en behandeling zinloos is. Dat standpunt brengt artsenfederatie KNMG vandaag naar buiten. Het moet onzekerheid wegnemen bij artsen die te maken hebben met baby’s die spoedig zeker overlijden of een leven van ernstig en uitzichtloos lijden tegemoet gaan. De kern: als een behandeling medisch zinloos is, maar wel het lijden verlengt, vervalt de rechtvaardiging te behandelen. Artsen moeten dan de beademing van het kind staken of stoppen met toediening van vocht en voeding. In sommige gevallen kunnen spierverslappers worden gegeven om het sterfproces te versnellen. (NRC)

Kamer schrapt immuniteit overheid

Den Haag. De overheid moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Ook moeten leidinggevende ambtenaren kunnen worden bestraft voor strafbare feiten. Dat staat in een wetsvoorstel van PvdA, CDA en ChristenUnie dat de Tweede Kamer gisteren heeft aangenomen. Overheden zijn nu slechts beperkt te vervolgen. (Novum)

Hoogheemraad na ‘pijnlijke fouten’ weg

Amsterdam. Een bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Rijnland is gisteren per direct opgestapt. Pieter Hellinga (CDA) vertrekt omdat onder zijn verantwoordelijkheid „pijnlijke fouten” zijn gemaakt. Uitbaggeren van het Katwijks Kanaal kostte niet de begrote 31,5 miljoen euro, maar 40 miljoen. (NRC)

Celstraf geëist voor geweld Oosterhout

Breda. Tegen vijf jongens uit Oosterhout die worden verdacht van de mishandeling van een 25-jarige plaatsgenoot in januari zijn gisteren jeugddetentie en werkstraffen tot 180 uur geëist. De zwaarste straffen gelden twee 17-jarigen die ook worden verdacht van twee gewelddadige overvallen. (Novum)

Geschorste psychiater werkt in Duitsland

Hilversum. Een Servische psychiater blijkt twee weken na haar schorsing in Nederland aan de slag gegaan in Duitsland. Dat meldt EO-programma De Vijfde Dag. De psychiater zette een 37-jarige patiënte vroegtijdig op straat, zonder opvang of nazorg. Nog geen week later pleegde de vrouw zelfmoord. Het tuchtcollege concludeerde dat de psychiater niet voldoende bekwaam is. Ze zou tijdens de zitting geen zelfinzicht hebben getoond. (Novum)

Zeilbroers niet langer onder toezicht

Amsterdam. De ‘zeilbroers’ Enrique en Hugo staan niet langer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren bepaald. De hoogbegaafde tieners (14 en 16 jaar) maken sinds augustus een zeiltocht om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school kunnen wegens hun dyslexie. Ze zijn nu op Mallorca. Tijdens hun reis volgden ze lessen via de Wereldschool. (Novum)