kort

Staking

Veel vluchten naar Frankrijk geannuleerd

Amsterdam. - Door een staking van het Franse luchtvaartpersoneel zijn ook in Nederland veel vluchten van en naar Frankrijk geannuleerd. Gisteren schrapte KLM al de helft van het aantal vluchten en ook vandaag en morgen worden vluchten van en naar Parijs, Lyon, Nice, Bordeaux en Toulouse geannuleerd. Gedupeerde reizigers kunnen hun vliegreis herboeken als de staking is afgelopen, na donderdag. De Franse luchtverkeersleiders protesteren tegen het voornemen van de Europese Unie om luchtverkeersleidingen nauwer samen te laten werken. Zo kan volgens de EU veel geld worden bespaard. NRC

67

meldingen van misbruik in jeugdzorg

Amsterdam. - Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg is het afgelopen jaar gestegen van 33 naar 67. De meldingen variëren van licht tot zwaar misbruik, blijkt uit het jaarbericht van de inspectie jeugdzorg. In bijna de helft van de gevallen gaat het om misbruik door jongeren onderling. Daarnaast worden meldingen gedaan van misbruik door ouders, pleegouders of hulpverleners. NRC

Babyvoeding

Babyfoto verboden op voeding voor baby’s

Amsterdam. - Op de verpakkingen van babymelk mogen geen foto’s meer staan van baby’s. Dat heeft het Europees Parlement bepaald. Door foto’s die gebruik van het product idealiseren te weren, hoopt het parlement borstvoeding te stimuleren. In Nederland gelden al regels voor reclame voor poedermelk. NRC

Biologie

‘Dark matter of life’ ontdekt, in een putje

Amsterdam. - Wetenschappers hebben ’m eindelijk te pakken: de bacterie TM6SC1, die behoort tot de beruchte bacteriegroep TM6. Ze vonden ‘m in een afvoerputje. TM6 zijn bacteriën die over de hele wereld verspreid leven, overal. In grotten, vervuild grondwater, zoutophopingen, veen. De wetenschap kreeg er geen greep op, want het zijn bacteriën die niet in een labschaaltje willen leven. Hoeveel van die bacteriën er zijn, weet niemand. Microbiologen noemen dat the dark matter of life, analoog aan de onvindbare donkere materie in het heelal. Eindelijk zijn nu alle genen van TM6SC1 bekend. De Amerikaan Jeffrey McLean, met een twintigtal collega’s onder wie de vermaarde genenjager Craig Venter, heeft de genen in kaart gebracht. nrc