Kattenbaarden en hondenliefhebbers

Op internet duiken steeds meer foto’s waarop de mond en kin van mensen is vervangen door het gezicht van een kat. Naam van de hype: Cat Bearding.

Internet en katten. De twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. De laatste grote hype op social media zijn de Cat Beards, foto’s waarop mond en kin van mensen zijn vervangen door die van een kat. Geen Photoshop, maar een simpele optische illusie. De truc van de Cat Beard is om een kat precies voor je gezicht te krijgen terwijl die achterwaarts jouw kin een kopje geeft.

Cat Bearding kwam de afgelopen weken in zwang op sociale media. Toch was de hype niet nieuw. De eerste kattenbaard verscheen, voor zover bekend, op 28 juli 2011. Daarna druppelde cat bearding meteen door naar sites als The Huffington Post en Buzzfeed. De hype barstte pas twee jaar later echt los, toen de populaire blogger Captain Awesome Sauce op 16 mei foto’s van Cat Beards plaatste op zijn site.

Inmiddels is het internet alweer een maand verder sinds die eerste Cat Beards-renaissance. Tijd genoeg om de hype te laten evolueren. Zo kwam er al snel een reactie op de kattenbaarden van hondenliefhebbers op internet: de Dog Beards. Dit was meteen een versimpeling van de rage. Honden bleken een stuk makkelijker stil te zitten voor een foto dan katten. De vele mislukte – maar daarom niet minder grappige – foto’s met recalcitrante katten vonden ook een plekje op internet, op failedcatbeards.tumblr.com bijvoorbeeld.

De baardenhype bewijst opnieuw de kracht van smartphones in combinatie met optische illusies. Cat Bearding behoort in hetzelfde rijtje als planking (kaarsrecht liggen op willekeurige plekken) en horsemanning (de illusie van een onthoofding).

Op sociale media verschijnen nog dagelijks nieuwe kattenbaarden. Maar de opvolgers van Cat Beards, zoals Baby Mugging (koffiemok zo houden dat het lijkt alsof er een baby in staat), staan al in de coulissen.