K. Schippers schrijft geschenk voor Poëzieweek 2014

Dichter en schrijver K. Schippers (1936) schrijf het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014. Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. In Vlaanderen en Nederland wordt 30 januari de week simultaan geopend met Gedichtendag. Op de vooravond van de week wordt voor de 20ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen op Gedichtendag de Herman de Coninckprijs.

K. Schippers, G. Brands en J. Bernlef, oprichters van het tijdschrift Barbarber, in 1990 (Foto Hollandse Hoogte / Maria Austria Instituut)

Dichter en schrijver K. Schippers (1936) schrijf het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014. Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt.

In Vlaanderen en Nederland wordt 30 januari de week simultaan geopend met Gedichtendag.

Op de vooravond van de week wordt voor de 20ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen op Gedichtendag de Herman de Coninckprijs. De Poëzieweek sluit 5 februari op feestelijke en dichterlijke wijze af met het Gedichtenbal en de bekendmaking van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Klanten van de boekhandel krijgen in de Poëzieweek bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Eind januari 2013 werd de Poëzieweek voor het eerst in de huidige vorm gehouden. De verkoop van poëziebundels werd volgens het CPNB in die week zo goed als verdrievoudigd.

Het thema van Gedichtendag en Poëzieweek 2014 is Verwondering.

K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) debuteerde in 1963 bij Querido met de dichtbundel De waarheid als De koe. In 1996 werd aan K. Schippers de P.C. Hooftprijs toegekend. Voor de roman Waar was je nou ontving hij in 2006 de Libris Literatuur Prijs.

Schippers was redacteur van de tijdschriften Barbarber (1958-1971), Hollands Diep (1975-1977) en maakte met regisseur Kees Hin films. In 2010 verscheen De bruid van Marcel Duchamp, een speurtocht naar het leven en werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar. Zijn meest recente poëziebundel is Tellen en wegen (2011). Zijn roman Op de foto verscheen in 2012. Voor jou, een eerbetoon aan zijn vorig jaar gestorven vrienden G. Brands en Bernlef, verschijnt in augustus 2013